"I kopija vrijedi"

Studenti traže promjenu upisne politike na sveučilištima

Inicijativa je pokrenuta u cilju izmjene upisne procedure koja ograničava srednjoškolce pri odabiru studija.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 02. 2021. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) pokrenula je 2015. godine lokalnu građansku inicijativu "I kopija vrijedi" na temu upisne politike na javne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa je pokrenuta u cilju izmjene upisne procedure koja ograničava srednjoškolce pri odabiru studija.  

"Ova inicijativa nudi srednjoškolcima bolje prilike za upis na željeni fakultet te smo mi kroz svoje lokalne timove zagovarali i zagovaramo prihvaćanje inicijative na području Republike Srpske i Federacije BiH, kao i promjenu članova u zakonima o visokoškolskom obrazovanju, odnosno članova statuta sveučilišta koji definiraju upisnu politiku", navode iz ASuBiH.

Prijedlog Asocijacije je da pri upisu na fakultet srednjoškolci imaju priliku predati ovjerene kopije u jednom upisnom roku, umjesto zahtijevanih originalnih dokumenata.

Na ovaj način bi srednjoškolcima bila omogućena predaja dokumenata na više fakulteta u jednom upisnom roku.

Trenutno, svoje napore Asocijacija usmjerava ka zagovaranju ove prakse na univerzitetima u Republici Srpskoj te na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kako bi se osigurao isti način apliciranja u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

"Stav srednjoškolaca je da upisna politika mora biti promijenjena jer je bitno slušati stavove mladih ljudi kako bi se kreiralo jedno stabilno društvo u kome je svaki pojedinac bitan i njegova prava su uvažena. Potrebno je pružiti moderan način školovanja mladima koji svoje školovanje nastoje da nastave unutar granica Bosne i Hercegovine te usvajanjem ove inicijative pruža se mogućnost za ostanak srednjoškolaca i ujedno predstavlja veliki korak ka poboljšanju obrazovnog sustava", ističu iz Asocijacije.

Prema provedenom istraživanju, većina ispitanika smatra da na svim univerzitetima treba postojati mogućnost apliciranja na više od jednog fakulteta odnosno 90,5%, dok je samo 9,5% ispitanika izrazilo suprotan stav.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u državi i okupljanje istih na prostoru BiH.

ASuBiH se bavi edukacijom srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i suradnjom sa drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.

Kopirati
Drag cursor here to close