Bihać

I ovo je BIH: Studenti prosvjedovali zbog hladnih učionica

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću prosvjedovali zbog hladnih učionica
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 11. 2018. u 13:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti dva odsjeka Tehničkog fakulteta u Bihaću danas su održali polusatne prosvjede ispred fakultetske zgrade zbog hladnih učionica, odnosno problema s grijanjem.

''Problem je taj što je u našoj fakultetskoj zgradi hladnije nego vani. Mi se doslovno na pauzi izađemo vani ugrijati. Sedmično u hladnim učionicama provodimo 19 sati, a u tim učionicama je kao u nekom podrumu. Jednostavno, u ovoj zgradi je hladno i kad ima grijanja, a kamoli bez. Na naše pitanje kad će biti upaljeno i pojačano grijanje, nitko nije davao konkretan odgovor. Zato smo se i okupili, da samo tražimo poštivanje naših prava'', rekla je studentica četvrte godine Mašinskog odsjeka Jasmina Dizdarević.

Student Haris Dukić je napomenuo kako je fakultet grijanu sezonu dočekao sa samo pola tone peleta.

''Kad smo mi jutros izašli, onda je upaljeno i grijanje. Mi ne izbjegavamo nastavu, nego samo molimo da nam se malo zagriju prostorije u kojima boravimo i po šest – sedam sati dnevno. Znalo se desiti da zbog hladnoće u učionicama budu otkazana i predavanja'', dodao je Dukić.

Dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću Atif Hodžić istaknuo je kako će već danas stići određena količina peleta i da se ranije nije osigurao zbog opravdanih okolnosti.

''Mi smo prije šest mjeseci u planu javnih nabavki predvidjeli kupovinu 50 tona peleta za ovu grijnu sezonu. Međutim, nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, jedan od ponuđača se žalio na ishod, pa je to sada u žalbenoj proceduri. U međuvremenu, čovjek koji je radio javne nabavke na Univerzitetu, preuzeo je ministarsku poziciju u Vladi Unsko-sanskog kantona, što je također dodatno zakompliciralo proces'', rekao je Hodžić.

On je potvrdio kako je fakultet dužan studentima osigurati normalne uvjete za rad, ali i da je iznenađen načinom na koji su to studenti ovaj put tražili.

''Prethodno nitko nije došao kod mene, kako bismo razgovarali o rješenju ovog problema. Moram napomenuti da su neki studenti danas cijelo vrijeme na nastavi, a samo jedan dio prosvjeduje'', dodao je Hodžić.

Kako je rečeno, problem grijanja na Univerzitetu u Bihaću trebao bi biti uskoro i riješen, nakon završetka procedure javnih nabavki i konačnog određivanja najpovoljnijeg dobavljača peleta.

Kopirati
Drag cursor here to close