Praksa

Studenti farmacije u BiH dobit će virtualni laboratorij

Ovim projektom studentima Farmaceutskog fakulteta po prvi put će se omogućiti virtualna laboratorija u kojoj će moći sticati znanja i vještine uz pomoć virtualne tehnologije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 08. 2023. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvođenje praktične nastave je važan i neizostavan dio obrazovanja farmaceuta u kojem se stiču sva neophodna znanja i vještine. Međutim, u nekim slučajevima, kao što su nedostatak prostora, vremena i ekonomskih resursa ovaj vid usavršavanja i obrazovanja može biti otežan, prenosi Akta.

Razvojem informatičkih tehnologija ovaj potencijalni problem bi se mogao prevazići konstrukcijom virtualnih laboratorija pomoću tzv. Virtual Reality tehnologija (VR tehnologija). Na ovaj način mogu se simulirati procesi i aktivnosti koji se odvijaju u stvarnom laboratoriju, bez bilo kakvih ograničenja. Uvođenjem virtualnih laboratorija omogućilo bi se učenje i usavršavanje na daljinu, ali i smanjilo izlaganje toksičnim kemikalijama.

Projekat Virtualne laboratorije u obrazovanju farmaceuta financiran je kroz Javni poziv Ministra znanosti, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, u okviru inovativnih interdisciplinarnih istraživanja, te omogućava podizanje i unapređenje obrazovnog sustava.

"Ovim projektom studentima Farmaceutskog fakulteta po prvi put će se omogućiti virtualna laboratorija u kojoj će moći sticati znanja i vještine uz pomoć virtualne tehnologije. Prioritet modernizacije i unapređenja nastave u skladu je s Agendom 2030. i jednim od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja", priopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Napominju da je u suradnji sa kolegama s Elektrotehničkog fakulteta u toku razvoj softwarea i i VR/AR okruženja za virtualnu apoteku koja će sadržavati sve bitne elemente potrebne za učenje studenata i pripremu za budući rad u apoteci. Centralna apoteka Javne ustanove Apoteke Sarajevo služi kao model za rad i razvoj ove virtualne apoteke.

Kopirati
Drag cursor here to close