'CoderDojo@SUMIT'

Počela besplatna škola programiranja na SUM-u

Obilježen svečani početak besplatne škole programiranja na SUM-u
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 10. 2018. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sveučilištu u Mostaru obilježen je svečani početak besplatne škole programiranja pod nazivom „CoderDojo@SUMIT“. Centar za IT tehnologije Sveučilišta u Mostaru i Bit Alijansa organizirali su nastavu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola uzrasta od 13 do 17 godina.

U ime rektora SUM-a nazočnima se obratio dekan Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. sc. Mario Vasilj koji je istaknuo kako je nekad osnovna pismenost, čitanje i pisanje, bila posve dovoljna za uključivanje u svijet kulture i civilizacije. „Sve više to uključivanje zahtijevalo medijsku pismenost da bi se u ova naša vremena osobiti naglasak stavio na računalnu pismenost“, kazao je dekan Vasilj te poručio polaznicima kako je važno naučiti programski misliti.

Foto: Bljesak.info / Početak škole programiranja 

Voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Tomislav Volarić je naglasio kako je SUMIT strateški projekt Sveučilišta u Mostaru. „S ovim projektom želimo mladima otvoriti naša vrata i zainteresirati ih za vještine programiranja“, rekao je Volarić.

Svečanom početku nastave nazočili su i predstavnici lokalnih IT tvrtki koji su svojim pričama motivirali učenike za obrazovanje u softverskoj industriji, a članice su Bit Alliance. Haris Palalija predstavio je rad, misiju i viziju udruge Bit Alliance, partnera SUM-a u ovom projektu, a ujedno i krovne organizacije bh softverske industrije koja danas okuplja 51 tvrtku u BiH iz područja informacijskih tehnologija s ciljem razvijanja mogućnosti na tržištu softverske industrije, priopćeno je.

Besplatna škola programiranja još je jedan od iskoraka Sveučilišta u Mostaru u društvenoj integraciji čime pokazuje brigu o svim segmentima društva i razinama obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close