Fakultativna nastava

RS: Kineski jezik izučavat će djeca u pet škola

U pet škola u Republici Srpskoj (RS) od naredne školske godine izučavat će se kineski jezik, a sredstva je osiguralo Veleposlanstvo NR Kine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 06. 2019. u 20:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pet škola u Republici Srpskoj (RS) od naredne školske godine izučavat će se kineski jezik, a sredstva je osiguralo Veleposlanstvo NR Kine.

U pitanju je izvannastavna (fakultativna) aktivnost učenika u tri osnovne škole, u Istočnom Novom Sarajevu, Doboju i Bosanskom Šamcu te dvije gimnazije u Doboju i Banjoj Luci, a koji su iskazali zanimanje da uče kineski jezik.

Sporazum o osiguravanju nastavnika kineskog jezika za potrebe izvođenja nastave na tom jeziku u školama u RS danas su u Banjoj Luci potpisali ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Natalija Trivić i veleposlanik Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping.

Veleposlanik Ping je rekao da je u proteklom periodu ojačana suradnja između Kine i BiH, posebno RS.

''Zato nam treba više studenata koji znaju kineski jezik'', rekao je Ping i dodao da je učenje kineskog jezika važno i za razvoj kulturne suradnje.  

Ministrica Trivić je rekla da će, zahvaljujući kineskom Veleposlanstvu u BiH, taj jezik predavati kvalificirani nastavni kadar u RS, kao i svršeni studenti koji su izučavali kineski jezik.

Suradnja s Kinom se, kaže, odvija i putem Konfucijevog univerziteta, čime se šire kulturološke veze RS i Kine.

''Ukoliko se bude iskazalo zanimanje, kineski jezik će se izučavati i u drugim školama u RS'', rekla je ministrica prosvjete i kulture RS.

Katedra za kineski jezik ranije je uvedena na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close