Zineta Bogunić

Roditeljima će biti ponuđena četvrta opcija o jeziku

Bogunić: Roditeljima će biti ponuđena četvrta opcija o jeziku
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 01. 2019. u 18:57 Fena
Roditeljima će biti ponuđena četvrta opcija o jeziku

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić kazala je da će učenici dobiti svjedočanstva za nekoliko dana, naglašavajući da nijedno dijete neće ostati bez uvjerenja.

Novina u obrazovnom sustavu jeste da će njihovim roditeljima biti ponuđena i četvrta opcija kada je riječ o izjašnjavanju o jeziku, koja glasi "bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost".

Ministrica je kazala da će razrednici pozvati roditelje da dođu u školu te im ponuditi četvrtu opciju kada je u pitanju izjašnjavanje o jeziku, odnosno da će se roditelji imati pravo opredijeliti da njihova djeca izučavaju sva tri jezika.

Međutim, prema riječima Bogunić, ovo je samo privremeno rješenje, jer planiraju uskoro održati okrugli stol s brojnim stručnjacima da bi došli do dugoročnog rješenja.

Bogunić je naglasila kako ne želi da jezik postane dnevnopolitička tema, već da se vrati u oblast struke, te da je to predmet stručnjaka iz lingvistike i prava.

''Do sada se 92 posto izjasnilo za jezik, osam posto ih se nije izjasnilo. Od Instituta za jezik pri UNSA dobili smo uputu u kojoj stoji više opcija i da djeca mogu učiti jezik u školama KS zajedno sjedeći i družeći se. Nastavnica prvo kaže ono što povezuje sva tri jezika i onda ih uči nijanse u razlikama, a to je, prema riječima stručnjaka, standardizacija'', istaknula je ministrica.

Dodala je da je dopis s četvrtom opcijom izjašnjavanja upućen 6. rujna 2018. godine i nije trebalo biti ovoliko problema ni povrijeđenih roditelja i učenika.

''Moj interes je da sve bude zasnovano i naučno utemeljeno na lingvističkoj i pravnoj struci. U anketi nije bilo četvrte opcije, ali je trebalo biti. Razgovarali smo o tome da i manjinama omogućimo učenje jezika, jer na to imaju pravo. U tu svrhu ćemo organizirati i okrugli sto struke kako bi se ovaj problem riješio'', kazala je Bogunić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je kako je ogroman problem nedostatak prosvjetno-pedagoškog zavoda i politike obrazovanja.

''Ustav 'prepoznaje' samo tri jezika i segregacija je da oni koji nauče sva tri jezika ne mogu to upisati. To je politika i nema veze sa strukom. Pred bilo kojim sudom, u Strasbourgu ili drugim, BiH bi imala isti problem ljudskih prava i segregacije. Ovim su pokazane slabosti sustava, nema prave struke'', naglasio je Konaković.

Kazao je da će sva djeca u kantonu u sljedećih nekoliko dana dobiti uvjerenja.

Kopirati
Drag cursor here to close