Prosvjetari podržavaju roditelje

Roditelji prozivaju ministra jer šuti

Udruga još jednom poziva ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a,  Rašida Hadžovića, a i premijera HNŽ-a, Nevenka Hercega,  da sjednu za stol…
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 09. 2020. u 13:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smatramo vrlo neodgovornim ponašanje ministarstva, a prije svega ministra Rašida Hadžovića, jer su roditelji skrbnici svoje djece, ti na koje se mjere koje je ministarstvo donijelo odnose. Udruga roditelja nije tražila smjenu ministra, nije tražila neku financijsku pomoć, samo smo tražili jedan sat ministrovog vremena za odgovore na pitanja koja roditelji imaju i koja su rezultat mjera donesenih od strane ministarstva'', kažu iz Udruge roditelja Naša djeca 2014, koja još uvijek čeka da im netko odgovori na peticiju koju su, nakon prosvjedne šetnje, uručili u Vladu HNŽ-a.

Udruga je, kako se naglašava, više puta tražila sastanak s ministrom, gospodinom Rašidom Hadžovićem u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, ali da ''ministar nije našao za shodno sjesti s roditeljima i saslušati probleme s kojima se roditelji susreću te dati odgovore na brojna pitanja vezano za organizaciju nastavnog procesa''.

Nekompetencija

''Peticija s više od 600 potpisa roditelja predana je Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a uz zamolbu da Ministar organizira sastanak s predstavnicima, ali se i na tu molbu ministar oglušio i do danas nemamo nikakav odgovor od njega. Ovakvim ponašanjem ministar očito pokazuju svoju nekompetenciju za vođenje Ministarstva i provođenje mjera u ovoj specifičnoj situaciji za obrazovanje, jer djeca i roditelji su ti koji se propisanih mjera ministarstva drže i provode ih. Uočili smo niz kontradiktornosti i nelogičnosti  u mjerama, te smo na iste htjeli ukazati kako bi zajedno s Ministarstvom omogućili djeci što kvalitetnije obrazovanje i  kako bi djecu što manje opteretili u nastavnom procesu, ali sve reakcije koje čujemo od Ministra su da 'tamo neka udruga' nema pravo preispitivati njegove odluke'', navodi se.

Udruga još jednom poziva ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a,  Rašida Hadžovića, a i premijera HNŽ-a, Nevenka Hercega,  da sjednu za stol sa Zavodom za javno zdravstvo HNŽ-a  i Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Želja za dijalogom

Želja im je da ostvare komunikaciju i dijalog, ''kako bi se na kraju u najboljem interesu djece donosile odluke i smjernice o načinu odvijanja školskog obrazovanja''.

Naime, druga roditelja Naša djeca 2014 14. je rujna organizirala prosvjednu šetnju pod sloganom „Socijalizacija, ne ekranizacija“, na kojoj je više stotina roditelja dalo podršku udruzi.

Na prosvjedu je bilo organizirano potpisivanje peticije kojom su roditelji podržali zahtjeve udruge i to da se online nastava izvodi isključivo u slučaju opće karantene, da se izriču mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu, da se mjerenje temperature djeci obavlja doma, a ne pri ulasku u školu te da se osigura obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom kao i ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica. Potrebno je, smatraju roditelji,  ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

I Sindikat podržava roditelje

Angažman roditelja prokomentirao je za Bljesak.info i Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u HNŽ-u.

''Roditelji su se angažirali i žalosno je što od prvog dana nisu uključeni u sva događanja. Ako kažemo da je roditelj partner moraju biti uključeni i nitko više ne može pomoći voljeti i željeti svome djetetu, kao što to roditelj može i želi'', kazao je Lauš, dodajući kako što se tiče sindikata u potpunosti podržavaju roditelje i bit će na strani roditelja.

''Mi ćemo podržavati roditelje, jer moraju se naći neke sigurne mjere, podrška bi i mogla biti glasnija i  mi želimo malo angažirati ljude da progledaju i izjasne se na glas. Ali problem je što imamo jako puno ljudi na određeno vrijeme, oni se boje ili ne znam što, ali pokazali smo da smo mi učitelji odgovorni u svom poslu. Prihvatili smo i radimo svoj posao, a kod slanja materijala na platforme nemaju većih primjedbi, to nastavnici i uistinu rade, iako nisu svi potpuno educirani'', kazao je Lauš, ističući d aje sama edukacija trebala biti bolja te da se trebala pokrenuti i ranije, a ne sve ''preko noći'' i dosta toga staviti na leđa učitelja.

''Oni svoj posao rade odlično, poneki šute, a poneki kažu da nije dobro a ako kažu da nije dobro misle posebno na djecu. Većinom se govori o obrazovnom dijelu a nitko ne govori o socijalnom momentu, odnosno o odgojnom dijelu učenika, jer svi su počeli pričati hoće li dijete usvojiti u znanje ili ne. Treba napraviti pritisak da se sati opet vrate u normalu na 45 minuta, gdje je to moguće i sve staviti na stol i vidjeti što se može a što ne može'', kazao je Lauš.

Apel ljudima u Vladi

Još jednom je apelirao na ljude iz Vlade HNŽ-a da prime roditelje i saslušaju ih jer se moraju roditelji uvažavati.

''Velika je greška što se roditelji ne prime i ne saslušaju, jer imaju dosta stvari koje bi se dobro mogle iskoristiti. Opet apeliram roditelje se mora uvažavati, a vjerujem da ne bi bilo ni prosvjeda ni bilo čega da su se roditelji saslušali. Ne mora se prihvatiti sve što roditelji traže, ali u razgovoru bi se došlo do dobrog rješenja, zato roditelje uključiti u razgovore pod svaku cijenu'', kazao je Lauš dodajući ''što bi mi bez roditelja, što bi bez djece''.

Podrška iz OSCE-a

Podsjetimo i misija OSCE-a u BiH je poručila u razgovoru s roditeljima iz Udruge Naša djeca, da se roditelji trebaju saslušati.

''Misija OSCEa daje punu podršku Udruzi roditelja Naša djeca 2014. i njenom nastojanju na izazivanju pozitivnih promjena u obrazovanju'', navodi se na Facebook stranici Udruge roditelja Naša djeca 2014. koji su početkom školske godine razgovarali s predstavnicima OSCE-a u BiH o nezadovoljstvu roditelja organiziranom nastavom na početku nove školske godine u Mostaru.

U OSCE-u su naglasili nužnost prihvaćanja roditelja kao neizostavnog partnera u radu Ministarstva obrazovanja i drugih nadležnih tijela u HNŽ-u i uspostavljanja otvorenog dijaloga sa svim zainteresiranim stranama u školstvu.

 

Valja podsjetiti da je ova Udruga prije početka nastave slala Ministarstvu obrazovanja, Zavodu za javno zdravstvo i Kriznom stožeru brojna pitanja vezana za nelogičnosti oko početka nastave, ali nisu dobivali odgovore.

Za srijedu, dva dana nakon početka nastave, je bio i zakazan sastanak roditelja sa svim nadležnima, gdje su se pojavili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo i Krizni stožer, ali ne i predstavnici Ministarstva, koje u konačnici donosi sve odluke vezane za obrazovanje.

Na prvi dan škole, Ministar obrazovanja u HNŽ-u Rašid Hadžović odgovarajući na novinarska pitanja rekao je između redova kako ''ne priznaje'' rad roditelja iz Udruge,govoreći da razna udruženja i udruge, naravno, mogu djelovati i postavljati pitanja, ali da ''mi imamo vijeća roditelja''.

Kopirati
Drag cursor here to close