Sindikat čeka

Ministra čekaju prosvjetari, kolektivni ugovori i problemi

Upitnici ostaju nad kolektivnim ugovorima prosvjetnih djelatnika, preraspodjeli tehnološkog viška, nad analizom prošle školske godine, i drugim problemima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 07. 2021. u 13:15 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi nove školske godine, ako i dalje bude pandemija, ne smijemo pristati da bude kao prošle jer upropastili smo generacije i generacije djece, ne trebamo još jednu'', odlučan je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko neretvanske županije.

Nikad gore znanje

Što nije bilo dobro u prošloj školskoj godina dalo bi se nabrajati – od nastavnog plana i programa koji se nije prilagodio skraćenom školskom satu do viber nastave za koju je Ministar obrazovanja Rašid Hadžović tvrdio da je neće biti, pa do nelogičnog ocjenjivanja učenika.

Lauš za Bljesak.info govori: ''nikad nije bilo više odličnih učenika kao ove godine, a nikad gore znanje''.

Iz Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije nema nikakvih smjernica za novu školsku godinu. Upitnici ostaju nad kolektivnim ugovorima prosvjetnih djelatnika, preraspodjeli tehnološkog viška, nad analizom prošle školske godine, čini se, ističe Lauš, ministra uopće nije briga.

''Raniji godina mi bismo do sredine srpnja imali sve pripremljeno za iduću školsku godinu. Rasporedili bismo sve ljude koji su tehnološki višak i uredili nadopunu norme i za škole. Ulazimo u 8 mjesec, a u vezi kolektivnih ugovora održali smo samo dva sastanka, i sve je stalo'', objašnjava Lauš.

Ističe, neshvatljivo je da Ministarstvo nije napravilo analizu prošle školske godine, upozorava, puno je bilo kisikova preko kojih su prešli i nastavnici i učenici, a posebno Ministarstvo. Nitko nije kontrolirao rad nastavnika i učitelja u protekloj godini.

''Nastavni plan i program je u našim rukama. Ne smijemo dozvoliti da nasa netko natjera da radimo ono što ne bismo trebali. Moje kolege trebaju stati na stranu djece'', odlučan je Lauš.

Ukoliko se ništa ne promjeni za iduću godinu Lauš ističe nastavnici i učitelji su ti koji bi trebali reći ministru ne.

Upitnik nad cjepljenjem

Prema Operativnom planu cijepljenja za HNŽ koji je sačinio Zavod za javno zdravstvo ove županije, a usvojila Vlada HNŽ, na red su došle i osobe zaposlene u javnim ustanovama: dječji vrtići, osnovne i srednje škole i fakulteti.

Koliko prosvjetnih djelatnika u Hercegovačko neretvanskoj županiji se izjasnilo da će se cijepiti, Lauš nije upoznat. Što se tiče zaposlenih u predškolskim ustanovama u javnim ustanovama u Mostaru cijepljena je trećina zaposlenih.

Od 43 zaposlenih u Dječji vrtić - Ciciban cijepljeno je 20 djelatnika, dok je u J.U. Dječji vrtić Mostar od 65 zaposlenih cijepljeno njih 20. Objašnjavaju za Bljesak.info, većina je preboljela covid i savjetovano im je da sačekaju neko vrijeme s cijepljenjem.

Zaposleni u vrtiću nadaju se da će na jesen krenuti zaštićeni i spremni za sve ono što bude nosila pandemija.

Kopirati
Drag cursor here to close