StruĆnjaci

96 lažnjaka: Evo gdje su otkrivene lažne diplome

Kakve sankcije će zaposlenici s krivotvorenim diplomama imati, ovisi o odluci njihovog poslodavca.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 01. 2021. u 12:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U federalnim institucijama i tijelima, organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu FBiH, u dosadašnjem procesu provjere, utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome zaposlenika, potvrđeno je za Bljesak.info iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

''Poštari'' s 20 lažnjaka

Kako nam je potvrđeno, najviše lažnih diploma, njih 20, otkriveno je u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo. U Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH pronađeno je 16 lažnih diploma. Po deset ''lažnjaka'' pronađeno je u Lutriji BiH i u JP Željeznice FBiH, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin.

Pet lažnih diploma utvrđeno je u Federalnom zavodu MIO, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, po tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići a dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Samo jedna lažna diploma otkrivena je u Financijsko-informatičkoj agenciji, u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, u KPZ zatvorenog tipa u Zenici te u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Kakve sankcije će zaposlenici s krivotvorenim diplomama imati, ovisi o odluci njihovog poslodavca.

Pali otkazi?

''Ministarstvo ne raspolaže s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome, ali je upoznato da su određeni subjekti već donijeli rješenja o prestanku radnog odnosa, dok su pojedini poduzeli daljnje aktivnosti na rasvjetljavanju ovih slučajeva, te su obaviještene inspekcijske službe, odnosno nadležna tužiteljstva'', rečeno je za Bljesak.info iz Ministarstva.

Iz Federalnog ministarstva podsjećaju i da je Vlada FBiH zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. Ovaj zaključak je, dodaju, dostavljen svima te svi mjerodavni po istom moraju i postupiti, te u tom smislu preuzeti svoj dio odgovornosti i obaveza.

U procesu revizije je, ističu iz Ministarstva, blizu 70 subjekata dostavilo potpune izvještaje, a nešto više od 30 njih djelomične.

Otežavanje provjere

Čitavi proces revizije, otežavale su obrazovne institucije, a problem je bio, kažu, i nedostajanje dokumentacije uništene u ratu.

''Proces je otežavala činjenica što su neke obrazovne ustanove uvele obvezu plaćanja naknada za proces provjere, a za što nisu bila planirana sredstva u proračunima pojedinih institucija i subjekata za 2019. godinu, kada je ovaj proces, uglavnom, i provođen. Također, za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih dejstava 1992.-1995. godine'', stoji u odgovoru Ministarstva.

Važno je, dodaju, spomenuti i preporuku da se ubuduće, već prilikom zasnivanja radnog odnosa u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač FBiH te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu FBiH, izvrši provjera vjerodostojnosti obrazovnih isprava.  

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close