Inicijativa roditelja

Obrazovanje u HNŽ-u pred Ustavnim sudom - i roditelji predali apelaciju

Smatramo da je predavanje apelacije Ustavnom sudu jedna od prekretnica koja će odrediti odnos države i obrazovnih institucija, kažu roditelji
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 12. 2020. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnom sudu u BiH je predana apelacija roditelja, koji nisu zadovoljni mjerama u obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Odvjetnik Danijel Pervan koji zastupa Inicijativu roditelja HNŽ/ZHŽ - Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci kao i sve one roditelje koji se ne slažu sa nelogičnim i nerazumnim restriktivnim mjerama u školama je predao svu prikupljenu dokumentaciju na Ustavni sud koji će donijeti mišljenje o tome jesu li sve dosadašnje mjere u skladu sa Ustavom BiH.

''Smatramo da je predavanje apelacije Ustavnom sudu jedna od prekretnica koja će odrediti odnos države i obrazovnih institucija u kontekstu onemogućavanja provođenja daljnjih restriktivnih mjera u školama'', piše Inicijativa roditelja HNŽ/ZHŽ koja navodi da od samog početka uvođenja ovih mjera rade na tome da se mjere relaksiraju ili potpuno ukinu u svim osnovnim školama.

''Za pravo nam daje ne samo naša roditeljska briga za vlastitu djecu, nego i najnovija znanstvena saznanja (Deklaracija iz Great Barringtona, niz studija koje dokazuju da djeca nisu ugrožena skupina niti su škole žarišta širenja virusa Covid-19 itd.) kao i prakse iz velike većine razvijenih zemalja. I dalje smatramo, kao što smo to smatrali sve dosada da je normalno školovanje od esencijalne važnosti za zdrav psihofizički razvoj djece (pogotovo u osnovnom školovanju) i da im se to pravo ne smije oduzeti!'', poručili su iz Inicijative.

Podsjetimo i Hrvatska republikanska stranka podnijela je Apelaciju Ustavnom sudu zbog načina održavanja nastave. ''Nakon što su se iscrpile sve druge pravne mogućnosti s kojima smo nastojali natjerati odgovorne na izmjene preporuka školama za odvijanje nastave u aktualnim epidemiološkim uvjetima, nije nam preostalo ništa drugo nego dignuti sve na razinu Ustavnog suda. Ako već ne možemo mi, da Ustavni sud prekine ovu nakaradnu improvizaciju u školama i natjera ministarstvo obrazovanja i Vladu HNŽ na bavljenje svojim poslom'', objavio je HRS u priopćenju kojeg potpisuje Slaven Raguž.

Inače, prošli mjesec je iz Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije  rečeno, da je zaključak svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola je da se vrati normalan vid nastave i da sat traje 45 minuta, nakon što učenici već tri mjeseca idu na nastavu po kombiniranom modelu. Inicijalni testovi nisu pokazali dobre rezultate, je Željko Ćorić iz Zavoda za školstvo HNŽ-a za RTV HB, a učenici nisu dobro prošli ni na PISA istraživanju.

Kopirati
Drag cursor here to close