Terenska nastava iz povijesti

Detalji Sporazuma o odlasku učenika završnih razreda osnovnih škola iz BiH u Vukovar

Škola mira
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 11. 2022. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Potpisnici Sporazuma

Na prigodnoj svečanosti održanoj 11. studenoga 2022. u Ministarstvu hrvatskih branitelja  potpisan je Sporazum o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika  završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine koji se školuju prema nastavnom  planu i programu na hrvatskom jeziku.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ministarstava mjerodavnih za obrazovanje i znanost u BiH te Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i gradova i općina u BiH u kojima se provodi školovanje po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Potpisivanjem ovog Sporazuma polaznicima terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata postaju i učenici završnih razreda osnovnih škola u BiH koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Na svečanosti su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo  Medved sa suradnicima, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Ivan Mijić, izaslanik  predsjednika HNS-a BiH, ministar hrvatskih branitelja u Vladi Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije zapadnohercegovačke Ružica Mikulić, ministrica prosvjete, znanosti kulture i sporta Županije posavske Ana Andrić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije središnje Bosne Bojan Domić, voditelj Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća HNS a BiH Ivo Čolak, gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i načelnik Općine Žepče Mato Zovko, kao i izaslanici gradonačelnika Čapljine i Stoca te općina Čitluk, Ravno i Neum.

''Raduje nas što se broj djece koja u sklopu tog projekta posjećuju Vukovar s godinama  povećava, a pokrenut je pilot-projekt u sklopu kojega bi učenici posjetili i druge gradove,  primjerice Pakrac, Lipik, Okučane, Karlovac i Knin, gdje će imati priliku na autentičnim  lokacijama saznati o važnosti tih područja u obrani i oslobađanju naše domovine”, kazao je  ministar Medved te je izrazio zadovoljstvo što se projekt širi i izvan Hrvatske, kako bi i djeca  iz BiH koja pohađaju školu po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku o  Domovinskom ratu učila u Vukovaru, stožernoj točki naše obrane.

U suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja projekt se  provodi kao obvezna terenska nastava iz povijesti u koju su uključeni svi učenici završnih  razreda u Republici Hrvatskoj, a potpisivanjem ovog Sporazuma o suradnji, korisnicima  terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata postaju i učenici završnih razreda osnovnih  škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom  jeziku.  

Projekt provodi Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, a u  potpunosti ga financira Ministarstvo hrvatskih branitelja, uključujući prijevoz, smještaj,  prehranu i ulaznice u određene kulturno-znanstvene ustanove te stručno vodstvo.

Ovo je  svojevrsna ''škola mira'' jer su povijesne istine jedini pravi temelj suživota i mira, navodi se u priopćenju upućenom medijima iz Službe za informiranje Vlade Hercegbosanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close