Obostrana korist

Postignut dogovor: Vlada će studentima ŽZH ipak sufinancirati dom

Kako bi se riješile nesuglasice u četvrtak je održan sastanak u Širokom Brijegu na kojem su nazočili ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 09. 2018. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problematika subvencioniranja studenata koji dolaze iz Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), a smješteni su u Studentskom centru Mostar (SCM), riješena je, stoji u priopćenju Studentskog.

Naime, nakon što je ranije iz Studentskog centra za Bljesak.info rečeno, Vlada ove županije dužna je 270.000 KM, što je Vlada demantirala navodeći da su toj ustanovi samo u prošloj godini isplatili 300.000 KM.

Kako bi se riješile nesuglasice u četvrtak je održan sastanak u Širokom Brijegu na kojem su nazočili ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić, predsjednik Vlade ŽZH-a Zdenko Ćosić te ministar financija ŽZH-a Toni Kraljević.

U priopćenju navode da je dogovorena buduća suradnja koja će biti isključivo u korist studenata ove županije te rješavanje tekućih neslaganja ove dvije strane kada je operativna komunikacija u pitanju.

Prema riječima Zdenka Ćosića, Vlada ŽZH  krenuti će sa isplatom proračunskih predviđenih  280.000 KM za subvencije studenata koji dolaze iz ŽZH za 2018. godinu, a od sljedeće godine imaju za cilj subvencionirati sve studente mostarskog Sveučilišta koji dolaze iz njihove županije neovisno gdje budu smješteni.

''Od iduće godine svim studentima koji dolaze iz naše županije, a studiraju na mostarskom Sveučilištu želimo omogućiti subvenciju kako za smještaj tako i za ishranu, a na njima neka ostane izbor gdje će aplicirati i biti smješteni'', kazao je Zdenko Ćosić, priopćeno je.

Foto: PR / Sastanak predstavnika Vlada ŽZH i SC Mostar

Ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić, nakon održanog sastanka iskazao je zadovoljstvo što je Vlada ŽZH pokazala interes za rješavanje nastalih nesuglasica i kazao kako je dogovorena isplata subvencija za 2018. godinu čime će se, navode, pokriti troškovi studenata koji su bili na smještaju i ishrani kroz prošlu akademsku godinu u centru.

''Najbitnije je da smo riješili sporne točke odnosa naše dvije ustanove i da studenti neće morati plaćati punu cijenu smještaja kroz ovu akademsku godinu. Sredstva koja će biti uplaćena dostatna su za troškove koji su stvoreni, a od iduće kalendarske godine dogovorili smo nešto drugačiju suradnju koja će biti na korist obje strane, a što je najbitnije naših studenata'', kazao je Mikulić.

Studentima koji su već smješteni u centar i koji su uplatili puni iznos stanarine bit će isplaćena razlika u odnosu na osnovnu cijenu kroz sljedeći mjesec boravka.

Kako bi odnosi i zajednički rad ove dvije ustanove kroz sljedeće godine bili uspješni donesena je odluka o imenovanju stručne osobe koja će ispred Vlade ŽZH komunicirati sa upravom SCM, a Mostar i zajednički raditi isključivo u korist i unapređenje obrazovanja studenata, priopćeno je iz Studentskog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close