Godišnji planovi

Kako sve Francuska vojno pomaže BiH?

Posjeta predstavnika Republike Francuske Ministarstvu obrane BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 03. 2023. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Posjeta predstavnika Republike Francuske Ministarstvu obrane BiH

Zamjenici ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove te upravljanje resursima, Slaven Galić i Aleksandar Goganović, primili su danas u nastupnu posjetu nerezidentnog vojnog atašea Republike Francuske brigadira Pierrea Desjeuxa, zajedno sa političkim vojnim savjetnikom pri Veleposlanstvu Francuske u BiH brigadirom Pascalom Hartom.

Sugovornici su razmijenili mišljenja po pitanju bilateralno-obrambene suradnje, trenutnih događanja na europskom kontinentu i aktualnosti vezanih za MO i OS BiH.  

Zamjenik ministra Slaven Galić je pohvalio bilateralno-obrambenu suradnju dviju zemalja koja se ogleda kroz obuke deminerskih postrojbi, radne posjete, obuke pripadnika OS BiH u vojnim školama R. Francuske te učenju francuskog jezika u centru za strane jezike OS BiH u Rajlovcu.

U nastavku razgovora zamjenik Galić naglasio je da se navedena suradnja provodi na osnovu godišnjih planova gdje se u prosjeku svake godine po planu realizira od 10 do 12 aktivnosti.

Također, Galić je istaknuo da u trenutku ukrajinske krize koja je izazov po europsku sigurnost, za BiH je veoma značajna odluka zemalja NATO saveza da se odobri Paket pomoći obrambeno-sigurnosnom sustavu BiH DCB, predviđen programom za izgradnju obrambenih i sigurnosnih kapaciteta zemlje.

Nadalje, zamjenik Goganović se zahvalio na posjeti uvaženim gostima, te iskazao svoje zadovoljstvo stupnjem suradnje, uz zaključak da istu treba unaprijediti na čemu će se u budućnosti zajednički raditi.

Vojni ataše brigadir Desjeux je izjavio da veliko zadovoljstvo predstavlja posjeta zemlji sa kojom Republika Francuska ima dobru suradnju. Konstatirao je bitnost nastavka procesa obuke pripadnika OS BiH u učenju francuskog jezika, kako bi olakšali svoj boravak u misijama Europske unije koje su aktivne u afričkim zemljama francuskog govornog područja.

Vojni ataše je također najavio dolazak u BiH visokog izaslanstva R. Francuske u travnju 2023. godine, na čelu sa pomoćnikom direktora Generalne delegacije za međunarodne odnose i strategiju Ministarstva obrane R. Francuske, viceadmiralom Christopheom Lucasom.   

Zahvaljujući se još jednom na posjeti, zamjenik Galić je poručio kako BiH i pored ozbiljnih izazova ostaje predana ispunjavanju ciljeva na euroatlantskom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close