Potpisivanje Ugovora

Podijeljene Napredkove stipendije

U akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak je donijela odluku da se stipendira ukupno 119 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 75.000 EUR.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 03. 2023. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, u subotu 25. ožujka, 2023. godine, u Glavnoj podružnice HKD Napredak u Zagrebu, organiziralo je potpisivanje ugovora s dobitnicima ovogodišnjih stipendija i potpora koji uglavnom studiraju u Republici Hrvatskoj, i to s 20 studentica i studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija koji su dobili stipendije i potpore iz Napretkova Fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i Podfonda  „Irena Kozarić“ za akademsku 2022./23. godinu.

U akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak je donijela odluku da se stipendira ukupno 119 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 75.000 EUR.

Foto:PR / Podijeljene Napredkove stipendije 

Svečanosti potpisivanja Ugovora bili su nazočni predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, dopredsjednici Josip Križanović, Miroslav Landeka i prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu dr. sc. Damir Krešić i član Upravnog odbora NKC-a Goran Štrbac.

Na samom početku stipendisti su imali priliku čuti Napretkovu himnu u novom aranžmanu koji su uradili prof. Josip Popović (aranžman za orkestar) i profesorice Gordana Mišković i Ljliljana Marić (aranžman za zbor). U snimanju himne sudjelovali su: puhački orkestar Limena glazba Lašva Nova Bila, zbor Viteški akordi iz Viteza (voditeljica Olga Krezić, prof.), ženski vokalni sastav Lašvanske dive iz Nove Bile (voditeljica Nanarela Bajo, prof.), Magdalena Marić, Tomislav Čorić, Luka Popović i Ivan Andrijašević.

Nakon toga prikazan je film 120 godina HKD Napredak koji je radio „Studio Bonk“ iz Mostara, a koji je premijerno prikazan na Svečanoj akademiji u Sarajevu. Narator filma je glumac HNK Mostar Robert Pehar, a u njemu se pojavljuje i njegov kolega Miro Barnjak. Autor teksta je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, dok je koordinator projekta Darijo Đopa, djelatnik Napretkove knjižnice Mijo Poljak.

Prije samoga svečanog čina potpisivanja stipendija, u ime SU HKD Napredak  skupu su se obratili dopredsjednici Miroslav Landeka i Josip Križanović, te predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča.

Dopredsjednik Križanović, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za stipendije, istaknuo je kako je iza Povjerenstva i cijeloga Društva veliki trud i rad kako bi se osigurala sredstva za stipendije. Dodao je kako osim financijske pomoći Napretkova stipendije predstavlja čast i trebala bi motivirati studente na još aktivniji angažman u svojoj lokalnoj zajednici.

Foto:PR / Podijeljene Napredkove stipendije 

Dopredsjednik Landeka je kazao studentima kako je osim izvrsnosti i uspješnosti u životu prije svega vrlo važno biti dobar čovjek, što HKD Napredak kroz stipendiranje svakako želi istaknuti i u tom smjeru odgojiti nove naraštaje. Dodao je kako je broj stipendija koje Napredak godišnje podijeli i financijski iznos koji dadne za stipendije kudikamo je veći od iznosa koje pojedine općine u BiH izdvoje za istu namjenu, što je za svaku pohvalu i što se mora respektirati.

Na koncu je predsjednik Čiča čestitao svim na dobivenoj stipendiji i poželio uspjeh stipendistima u daljnjem studiranju i budućima karijerama, te je dodao kako je obrazovanja jedan od temelja svakoga društva. Rekao je da Napredak pruža velike mogućnosti i da se nada kako će Napretkove stipendije biti jedan od kotačića koje će im olakšati da izrastu u buduće znanstvenike, te važne i društveno korisne ljude. Na koncu je zaključio kako je niz primjera, a posebno u današnjem globaliziranom svijetu, u kojemu „mali narodi, jedino čime se mogu istaknuti jeste znanje.

U ime stipendista i stipendistica zahvalila je Matea Topić Crnoja.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz natječaje Središnje uprave, osigurao više od 3200 stipendija, a osim toga Napretkove podružnice su kroz svoje natječaje podijelile više od 1000 stipendija.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog, Napredak osigurava iz vlastitih sredstava ali i  putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija završava naredni vikend, odnosno 1. travnja 2023. godine u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close