Štrajk

Optužbe sindikata: Kao da je ministarstvo privatna firma…

Sindikat tvrdi kako nije dobio nikakvo pojašnjenje zašto je mijenjan dokument koji je praktički bio skoro usuglašen.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2022. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadamo se da nećemo biti ignorirani onoliko dugo kao kad smo najavili prethodni štrajk, u protivnom svu odgovornost za izgubljenu nastavu snose Ministarstvo obrazovanja i Vlada'', objavio je Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije koji je najavio štrajk upozorenja trećeg školskog sata u obje smjene u srednjim školama.

Kao razloge za štrajk upozorenja navode nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o povećanju plaće i ostalim zahtjevima Sindikata.

''Nažalost, još jedanput smo izigrani i prevareni, prisiljeni posegnuti za najnepopularnijim načinom ostvarivanja radničkih prava. Podsjetit ćemo kako je prošlogodišnji generalni štrajk završen potpisivanjem Sporazuma kojim je predviđeno potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. ožujka 2022. Kolektivni ugovor nije potpisan, ali ne zato što se nismo mogli dogovoriti oko krucijalnih stavki nego zato što je Ministarstvo obrazovanja cijelo vrijeme radilo na potpuno novom dokumentu! Obraćali smo se Vladi i relevantnim ministarstvima u više navrata da nam se dostavi KU jer ne možemo pregovarati o nečemu što nam je nepoznato, također smo konstantno inzistirali da nam se omogući predočiti članovima Vlade naše zahtjeve, ali svi ovi apeli i traženja grubo su ignorirani'', navodi sindikat.

Dodaju kako je resorna ministrica organizirala posredničke sastanke s predstavnicima Sindikata, da je ''jasno dala do znanja kako nema namjeru zastupati naše interese pred ostalim članovima Vlade'' te da je, ''obmanjujući i javnost i nas, radila na izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju''.

''Tim izmjenama predvidjela si je nevjerojatnu razinu ovlasti, uključujući ekskluzivno pravo odlučivanja o koeficijentima uposlenika u školama. To bi, pojednostavljeno rečeno, izgledalo kao da je Ministarstvo obrazovanja njezina privatna firma, a djelatnici koji rade u školama njezini podanici koji strepe hoće li ili neće biti u milosti ministrice. Tek nakon što smo razotkrili na koji je način planirala obmanuti zastupnike u Skupštini ZHŽ, organizirana je javna rasprava kojom je prisiljena vratiti izmjene Zakona na početnu točku, a tekst Kolektivnog ugovora dostaviti Sindikatu. Taj svečani trenutak dogodio se 25.7., Vlada je Sindikatu dostavila tekst KU nakon nekoliko mjeseci apela!'', navodi se u priopćenju.

Sindikat tvrdi kako nije dobio nikakvo pojašnjenje zašto je mijenjan dokument koji je praktički bio skoro usuglašen.

''Njegova nova verzija prepuna je pravnih zamki, izbačeni su vrlo važni članci, a njime su nam, nevjerojatno, predviđena manja prava nego Zakonom o radu! Odaslali smo odgovor u zakonskom roku (4. kolovoza), ali očitovanje Vlade nismo dobili do danas. Ne čudimo se što nas ni ministrica nije kontaktirala iako je u međuvremenu dobila i najavu provođenja ankete o generalnom štrajku i najavu štrajka upozorenja. Valjda se ona ne bavi takvim trivijalnim stvarima. Ono što sada slijedi je proces mirenja koji ovisi o drugoj strani, odnosno koliko će biti ažurni i voljni pokrenuti ga. Mi ne želimo da dođe do štrajka, vidjet ćemo koji su koraci naše ministrice i njezinih kolega'', naveo je Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close