Ombudsmen za djecu

Tko sve krši prava djece u BiH?

Prema spolnoj zastupljenosti djece, na čije povrede prava se ukazuje prijavama Ombudsmenu za djecu, proizilazi da su i u 2017. godini dječaci bili više izloženi situacijama koje dovode do povrede njihovih prava, njih 331 (u 2016. godini - 355) u odno
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 06. 2018. u 13:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucija Ombudsmena za djecu u RS-u u 2017. godini je postupala u ukupno 722 predmeta, a iz zaprimljenih prijava proizilazi da su djeca do 10 godina života najviše izložena situacijama koje dovode do povrede njihovih prava. 

Prema spolnoj zastupljenosti djece, na čije povrede prava se ukazuje prijavama Ombudsmenu za djecu, proizilazi da su i u 2017. godini dječaci bili više izloženi situacijama koje dovode do povrede njihovih prava, njih 331 (u 2016. godini - 355) u odnosu na 275 djevojčica (u 2016. godini - 298). 

U najvećem broju slučajeva Ombudsmenu su se obraćali roditelji mališana, dok su dva predmeta procesuirana po osobnim žalbama djece. 

Najveći broj prijava odnosi se na povredu dječijih osobnih prava, posebno u postupcima razvoda braka ili prekida vanbračne zajednice, zatim na nedekvatnu zaštitu od različitih oblika nasilja, zlostavljanja i/ili zanemarivanja, kao i na različite povrede prava djece u obrazovnom sistemu, a naročito u slučajevima vršnjačkog nasilja u školama. 

Prijavljuju se najčešće povrede prava djeteta na osobne odnose i neposredne kontakte djeteta sa roditeljem s kojim ne živi nakon rastave braka, kao i ostvarivanje prava djeteta na izdržavanje. 

U izvještaju Ombudsmena za djecu u RS-u se navodi da oni prepoznaju da su problemi u postupcima o uređenju osobnih odnosa sa roditeljem sa kojim dijete ne živi nakon razvoda braka, odnosno prekida vanbračne zajednice, veoma ozbiljni, jer praksa pokazuje da nedostaje efikasna zaštita prava djeteta. 

Kada je riječ o ostvarivanju prava djeteta na izdržavanje nakon razvoda braka, odnosno prestanka vanbračne zajednice, predlažu izmjene i dopune važećih propisa, a prije svih, Porodičnog zakona. 

Tijekom 2017. godine su ubrzane aktivnosti resora na donošenju zakona o osnivanju alimentacionog fonda, čime bi djeca, u ovoj oblasti, dobila potrebnu sigurnost i zaštitu.


Kopirati
Drag cursor here to close