Vježba na planini Ozren

Spašavali alpiniste sa Špicastih stijena

Članovi GSS - stanice Sarajevo radom na šest sidrišnih tačaka i višelinijskom spašavanju uz korištenje različitih sustava i tehnika te izradom dvije tirolske prečnice su izuzetno brzo, efikasno i uspješno evakuirali teže unesrećenog penjača.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 06. 2020. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa godišnjim planom rada za 2020. godinu, protekle su subote na lokalitetu planine Ozren i lokaciji Špicaste stijene članovi GSS - stanice Sarajevo izveli redovnu vježbu stijenskog spašavanja.

Vježba je sadržavala sve elemente, tehnike i doktrine stijenskog spašavanja uz osnovni cilj za praktičnu provjeru spremnosti i obučenosti članova GSS - stanice Sarajevo prilikom zbrinjavanja, spašavanja i transporta unesrećenih kao i poznavanje tehnika stijenskog spašavanja.

Također s obzirom da je predmetni lokalitet atraktivno i aktivno penjalište testirane su i mogućnosti i postupanje u istim i sličnim situacijama.

Scenarij vježbe započeo je informacijom da je u 06:30 sati GSS Stanica Sarajevo zaprimila poziv od OKC-a kojim je obaviještena da je dvoje alpinista/penjača palo na penjalištu Špicasta stijena (Adnan i Nejra).

Odmah po dobivanju poziva Stanica je alarmirana, upućena je obavijest da se spasioci stave u pripravnost, te je na teren upućen dežurni Tim koji je na lokalitet stigao u 08:00 sati. Nakon što su spasioci iz dežurnog Tima došli na lokalitet Špicaste stijene uvidjeli su da su neophodni dodatni ljudski resursi i specijalistički timovi za stijensko spašavanje.

Nakon dolaska timova i izvršenih pripremnih aktivnosti trasirani su pravci za evakuaciju i započele su aktivnosti stijenskog spašavanja. Upotrebom specijalističke opreme i suvremenih tehnika teže unesrećeni penjač je u kratkom vremenskom periodu sigurno evakuiran sa nepristupačnog terena, transportiran do pristupne prometnice i predat medicinskom osoblju HMP na dalje zbrinjavanje.

Članovi GSS - stanice Sarajevo radom na šest sidrišnih tačaka i višelinijskom spašavanju uz korištenje različitih sustava i tehnika te izradom dvije tirolske prečnice su izuzetno brzo, efikasno i uspješno evakuirali teže unesrećenog penjača. U vježbi je aktivno sudjelovalo 20 članova GSS Stanice Sarajevo i 15 kandidata.

Završna analiza i zaključci nakon izvedene vježbe pokazali su potrebu da se tehnike stijenskog spašavanja kontinuirano uvježbavaju i unapređuju kako bi u svakom trenutku na siguran i efikasan način pomogli unesrećenim i reagirali u sličnim situacijama, navodi se u priopćenju GSS Stanica Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close