Jasan cilj

Održana prva klauzura Sveučilišta u Mostaru

Klauzuru je uvodnim izlaganjem "Izazovi, mogućnosti i perspektiva razvoja Sveučilišta u Mostaru" otvorio rektor prof. dr. Zoran Tomić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 10. 2017. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva klauzura Sveučilišta u Mostaru, čiji je začetnik rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić,  održana je u Masnoj Luci na Blidinju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću mostarskoga sveučilišta.

Na klauzuri su sudjelovali Upravno vijeće i Uprava Sveučilišta na čelu s rektorom, članovi Senata, prodekani, predstavnici vlasti iz županija osnivača Sveučilišta u Mostaru i predstavnici studenata.

Klauzuru je uvodnim izlaganjem "Izazovi, mogućnosti i perspektiva razvoja Sveučilišta u Mostaru" otvorio rektor prof. dr. Zoran Tomić.

Naglasio je važnost ovakvog okupljanja koje ima za cilj analizirati stanje na Sveučilištu s naglaskom na promjene koje trebaju osigurati razvoj "sveučilišta budućnosti", tj. perspektivu Sveučilišta u Mostaru u narednih 50 godina.

U svojoj strateškoj analizi, koja je nastala na temelju svoga rektorskog programa, ali i analize stanja po fakultetima, rektor Tomić se osvrnuo na uspjehe Sveučilišta u Mostaru kroz protekle dekade razvoja, na promjenjivo i nestabilno društveno okruženje koje dodatno generira poteškoće u visokom obrazovanju, na pravnu nesigurnost u društvu, ali isto tako kritički je govorio i o slabostima unutar sveučilišta.

Zatražio je veću odgovornost nastavnog i nenastavnog kadra, veću angažiranost i motivaciju. 

''Da bi ostvarili ciljeve potrebno je Sveučilište ubaciti u veću brzinu. Moramo biti brži i efikasniji'', poručio je rektor Tomić.

Objavio je početak integracije Sveučilišta, izrade Strategije kao i početak druge faze razvitka Sveučilišta ukazujući kako se nova perspektiva Sveučilišta ogleda kroz stratešku suradnju s gospodarstvom i jačanje međunarodne suradnje.

Rektor je naglasio važnost partnerskog odnosa prema studentima. U nastavku svoga izlaganja on je izdvojio 20 strateških izazova naglašavajući kako to nisu izazovi za godinu dana nego dugoročni izazovi Sveučilišta.

Među tim strateškim izazovima Sveučilišta su: Osiguravanje financijske stabilnosti, podizanje kvalitete nastave i nastavnih procesa, osuvremenjivanje nastavnih planova i programa, rad na otvaranju studija na engleskom jeziku, strateška suradnja s gospodarstvom, izrada istraživačke strategije i sveučilišnog istraživačkog centra,  uključivanje u bazi znanstvenih podataka u svijetu i jačanje knjižničnog fonda i digitalizacije, integracija i osuvremenjivanje informacijskih tehnologija na Sveučilištu, nova kadrovska politika s naglaskom na politiku mladih znanstvenika te strateško održavanje Sveučilišta u Posavini, Središnjoj Bosni, Livnu i Brčkom.

Predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta dr. sc. Branko Krišto kazao je kako se za ovakav skup čekalo formiranje nove uprave Sveučilišta u Mostaru.

''Ova klauzura predstavlja jasan znak spremnosti da zajednički identificiramo, razriješimo i nadiđemo probleme Sveučilišta u Mostaru za koje jasno moramo priznati da postoje. Istovremeno prilika je ovo da zajednički postavimo temelje Sveučilišta u budućnosti'', kazao je dr. sc. Krišto.

Predsjednik Vlade HNŽ prof. dr. Nevenko Herceg osvrnuo se na proteklo razdoblje dok je bio član Upravnog vijeća te istaknuo kako se na Sveučilištu osjete težnje i želje da se ide u korak s europskim i svjetskim modernim obrazovnim institucijama, a najveći teret i izazov je na novom vodstvu.

''Ostvariti željene ciljeve moguće je jedino uz Strategiju razvitka Sveučilišta kao temeljni dokument koji mora pokazati gdje smo danas, gdje želimo biti sutra s realno postavljenim ciljevima, i načine na koji to možemo ostvariti'', poručio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

 Naglasio je kako će iz takvog dokumenta proizići vrlo jasno prava i obveze svakog od suosnivača Sveučilišta i dionika cjelokupnog sustava.

Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić naglasio je važnost otvaranja dislociranih studija u Orašju, što je omogućilo da Orašje postane studentski, sveučilišni grad na ponos cijele županije i da dobije još jednu bitnu instituciju za hrvatski narod.

''Prije desetak godina krenulo se u ovaj projekt sa svega pedeset studenata, da bi se ubrzo pokazala opravdanost takve odluke jer broj upisanih studenata u posljednjih 12 mjeseci narastao je do broja od čak 1.500 studenata'', podsjetio je Klaić.

Iz studentskih redova predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Marko Džoić govorio je o studentskoj problematici i njihovoj teškoj financijskoj situaciji u trenutno nestabilnom okruženju. 

''Studenti se vesele povezivanju s gospodarstvom i željno iščekuju nove prilike za praksu i učenje koje će im osigurati lakše zaposlenje'', mišljenja je Džoić.

U sklopu Klauzure predstavljen je i novi vizualni identitet Sveučilišta u Mostaru čiji su autori prorektor za znanost, istraživanje i razvoj prof. dr. Ivo Čolak i Marin Musa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close