Školstvo uštrajku

Ni Vlada i Skupština nisu zainteresirani

Sindikat je zadnji kontakt sa županijskim vlastima, prije jučerašnjeg sastanka, imao 28. rujna.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 12. 2021. u 15:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dva i pol mjeseca bez ikakvih kontakata između Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) i Sindikata uposlenih u srednjim školama, jučer je održan prvi sastanak na kojem se razgovaralo o generalnom štrajku prosvjetnih djelatnika i njihovim zahtjevima, a za danas je zakazana nova runda pregovora.

''Mi smo imali jučer sastanak kod ministrice (ministrica obrazovanja ZHŽ Ružica Mikulić, op. ur.) koji je bio pucanj u prazno. O financijskom aspektu našeg štrajka nismo uopće mogli razgovarati. Glavna točka našeg štrajka je plaća. Tražili smo sastanka s ministrom financija ili premijerom i dogovorili smo sastanak koji će se održat danas u Ljubuškom'', kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata uposlenih u srednjim školama ZHŽ je Jasminka Petric.

Video: Počeli pregovori sindikata obrazovanja i Vlade ZHŽ-a

Podsjetila je kako je Sindikat zadnji kontakt sa županijskim vlastima, prije jučerašnjeg sastanka, imao 28. rujna.

''Nevjerojatno je da ni Vlada i Skupština nisu zainteresirani za ovaj problem i nije nam jasno zašto je to tako'', istaknula je Petric.

Zaposlenici srednjih škola ZHŽ-a već su tri tjedna u generalnom štrajku, a generalni štrajk početkom sljedeće godine najavio je i Nezavisni sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ.

''U tri godine pregovaranja nismo postigli nikakav dogovor oko novog kolektivnog ugovora. Naša plaća je na sedmom mjestu po visini u FBiH, a nekada je bila na drugom mjestu. U tijeku pregovora 2019. godine Vlada je donijela odluku o povećanju plaća od 5 posto i zbog korone je ostalo tako. U devetom mjesecu iznijeli smo naše zahtjeve za povećanjem većim od 5 posto'', kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a Slaven Ljubić.

Kako s Vladom ZHŽ-a nije postignut dogovor o povećanju plaća članovi tog sindikata na referendumu su se izjasnili da 7. siječnja 2022. godine stupe u generalni štrajk, dodao je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close