2. rujna

Nema nastave u USK: Sindikat obrazovanja ide u štrajk

''Ovim potvrđujemo odluku iz 12. srpnja da u slučaju neispunjavanja naših zahtjeva, 2. rujna organiziramo generalni štrajk.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 08. 2019. u 15:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sindikat obrazovanja USK najavio generalni štrajk

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) u srijedu su najavili generalni štrajk od 2. rujna, tako da školska godina u ovom kantonu najvjerovatnije neće početi prema planu i programu.

''Ovim potvrđujemo odluku iz 12. srpnja da u slučaju neispunjavanja naših zahtjeva, 2. rujna organiziramo generalni štrajk. Moramo naznačiti da ćemo ispuniti minimum poslova koji su obavezni, uključujući i to da će završni razredi pohađati nastavu'', rekao je predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja Samir Fajić.

Glavni razlozi za ovakvu odluku su nepoštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno, kako je rečeno, neizjednačavanje osnovice za plaću s ostalim proračunskim korisnicima i neuspješni pregovori oko isplate razlike plaća koja sljeduje prosvjetne radnike, kao i neslaganje zbog donošenja i reguliranja pedagoških standarda.

''Naša osnovica za plaću je još od travnja trebala biti 302 KM, ili jednostavno rečeno izjednačena s osnovicom kod ostalih proračunskih korisnika. Sadašnji prijedlog Vlade USK da se to primjeni od kolovoza, ukoliko za to budu stečeni uvjeti, nismo mogli prihvatiti. Neprihvatljiv nam je bio i prijedlog da se s isplatom razlika plaća koje nas sljeduju, krene od siječnja naredne godine. Kada su u pitanju pedagoški standardi, tu je došlo do značajnih izmjena, međutim samo za osnovno obrazovanje'', dodao je Fajić.

Vrlo brzo se očekuje i službeno izjašnjenje članova Kantonalne vlade o očigledno neuspješnim pregovorima sa sindikatima obrazovanja, dok još uvijek nema nikakvih informacija o eventualnom nastavku dijaloga i pronalasku rješenja za planirani početak i normalno odvijanje nastave u ovom dijelu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close