Amina Rokša

Mostarka među najboljim studentima na Sveučilištu u Oklahomi

Pri završetku školovanja u Hong Kongu, kaže, dobiva nekoliko stipendija za različite fakultete u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 05. 2022. u 08:58 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarka Amina Rokša diplomirala je na vrlo cijenjenoj Visokoj poslovnoj školi Michael F. Price na Sveučilištu u Oklahomi i pritom je jedna od dva dobitnika nagrade za postignuti izvanredni uspjeh na svom smjeru.

Obrazovni put u inozemstvu ove mlade Mostarke započeo je tijekom srednje škole. Nakon dvije godine školovanja u Gimnaziji Mostar upisuje Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) i odlazi u Kinu.

Dobila stipendije više američkih fakulteta

''Na svoj 17. rođendan sam se zaputila u Hong Kong u sklopu United World Collegea, gdje sam i završila IB program. U tom razdoblju volontirala sam u zemljama Jugoistočne Azije, posebno u Kambodži. Mogu reći da me to razdoblje života oblikovao da budem ono što jesam sada'', kaže za Bljesak.info Amina.

Foto: Ustupljena fotografija / Amina Rokša na Sveučilištu Oklahoma

Pri završetku školovanja u Hong Kongu, kaže, dobiva nekoliko stipendija za različite fakultete u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Za studiranje na Sveučilištu Oklahoma, tvrdi, odlučuje se jer je njihova njihovoj poslovna škola jedna od najcjenjenijih u SAD-u.

Tijekom studija jedan semestar provela je u Toscani u Italiji, gdje njezino sveučilište ima svoju ispostavu. Pored redovitih akademskih predmeta, kaže nam, cijeli semestar je radila u tvrtki koja se bavi proizvodnjom organske hrane.

Kampus poput malog grada

Amina ističe da su obrazovni sustavi u SAD-u i Bosni i Hercegovini mnogo drugačiji.

''Nemam izravne kontakte sa fakultetima u BiH, osim informacija koje imam od prijatelja, ali najveća razlika koju primijetim je da su semestri u SAD-u kratki i intenzivni, nakon kojih slijedi kratka pauza za skupljanje energije za sljedeći semestar. Također, profesori su potpuno posvećeni studentima'', pojašnjava za Bljesak.info mlada Mostarka.

Uvjeti za studiranje su SAD-u su izvanredni, a kampus, kaže, ima sve sadržaje koji su potrebni jednom studentu.

''Kampus je kao mali grad. Knjižnice, restorani, teretane, bazeni, sportske dvorane i kina su na usluzi studentima u bilo koje doba. Također, na studijima se puno pozornosti posvećuje praktičnom radu, pa su studenti nakon završetka fakulteta dobro pripremljeni za posao u struci'', ističe Amina.

I brat Orhan najbolji u Oklahomi

Dodaje kako kolega studenata s područja Balkana ima i na američkim sveučilištima, pa Amina u šali kaže kako ''ne trebam napominjati da mi uvijek napravimo mali Balkan, ma koliko god da smo fizički udaljeni od njega''.

Ova Mostarka trenutno završava studije 'Supply-Chain Management' i 'Menagement Information Tehnology'. Uz studij, radi i kao IT asistent na Pravnom fakultetu svog Sveučilišta. Zanimalo nas je što joj je sljedeći korak nakon nove diplome.

''Što nakon? Planiram nastaviti školovanje u svojoj struci, ali još nisam donijela finalnu odluku gdje će to točno biti. Ovaj put, biti će nešto malo bliže Bosni i Hercegovini'', kaže za Bljesak.info Amina.

Foto: Ustupljena fotografija / Amina Rokša na Sveučilištu Oklahoma

Aminin obrazovni put gotovo je identičan njezinom bratu Orhanu. Orhan također nakon Gimnazije Mostar upisuje UWC, ali u rodnom Mostaru. Nakon UWC-a nastavlja se školovati na studiju strojarstva na Sveučilištu Oklahoma i 2015. godine dobiva nagradu kao jedan od pet najboljih studenata Sveučilišta te godine.

Brat Orhan i roditelji, kaže Amina, potpuna su podrška i ''vjetar u leđa, jer bez njih sav moj uspjeh ne bi bio moguć''.

Kopirati
Drag cursor here to close