Orhan Rokša

Mostarac najbolji student na Sveučilištu Oklahoma

Prvi put je na američko tlo, kročio u kolovozu prošle godine, kada je sa Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru otišao na Sveučilište Oklahoma.
Sci-Tech / Flash | 14. 12. 2015. u 21:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarac Orhan Rokša (20) jedan je od pet najboljih studenata američkog Sveučilišta Oklahoma. Student je druge godine strojarstva, a za izvanredne rezultate postignute u prvoj dobio je prestižno priznanje "Rita H. Lottinville", koje se dodjeljuje studentima s minimalnim prosjekom 9,8 po našem strandardu (po američkom 3,8) u oba semestra u prvoj godini.

Da se radi o izuzetno nadarenom Hercegovcu pokazuje i podatak da je u oba semestra imao sve "čiste" desetke, piše Dnevni avaz.

Nagradu mu je na ceremoniji organiziranoj 4. prosinca uručio predsjednik Fondacije zadužene za financiranje Sveučilišta Oklahoma Guy L. Patton.

''Uvijek ćete biti poznati kao stipendisti naše Fondacije, a to ima veliki značaj na našem cijenjenom fakultetu'', poručio je Patton, obraćajući se petorici najboljih.

Orhan: U Ameriku otišao u kolovozu prošle godine

Orhan je rekao da je on jedan od pet studenata koji su se za ovu prestižnu nagradu uspjeli izboriti među čak njih 4.100. Kriteriji za dobijanje nagrade bili su veoma rigorozni, ali mladi Mostarac uopće nije imao problema da bude izabran za jednog od top pet.

''Ja sam se svojim prosjekom automatski kvalificirao za tu nagradu. Imao sam i dosta izvannastavnih aktivnosti, upoznao se sa profesorima. Oni su primijetili moj trud i zalaganje te su mi tako i napisali preporuke. Naime, ja sam jedini stranac među dobitnicima nagrade, što oni jako cijene jer sam netko kome engleski nije maternji jezik, a uspio sam se asimillirati u ovu zajednicu'', dodao je Orhan.

Prvi put je na američko tlo, kročio u kolovozu prošle godine, kada je sa Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru otišao na Sveučilište Oklahoma.

''U Mostaru sam završio dvije godine Stare gimnazije, nakon čega sam se prebacio na UWC, koji je jako cijenjen, naročito ovdje u Americi'', rekao je Orhan.

Rođeni Mostarac

UWC mu je, kako navodi, ponudio oko 90 sveučilišta, a odlučio je izabrati Sveučilište Oklahoma, piše Avaz.

''Sveučilište Oklahoma veoma je priznat po inženjerstvu i novinarstvu. Izuzetno ga je teško upisati, ali i završiti. Usudio bih se reći da je među 50-60 najjačih sveučilišta u Americi'', kazao je Orhan, čiji roditelji Adis i Edita, kao i mlađa sestra Amina žive u Mostaru.

''Zaista se mnogo trudim. Dobio sam priliku da učim i obrazujem se, tako da to ovdje želim iskoristiti što najbolje mogu'', riječi su perspektivnog Orhana.

Mlađim generacijama iz naše zemlje preporučio je da nikada ne odustaju od ostvarenja svog sna.

''Preporučio bih im da pokušaju doći u Ameriku, jer je to obećana zemlja, zemlja prilika. Ovdje se može upasti na fakultete, ali je potrebno dosta truda i zalaganja'', rekao je Orhan, dodajući da njega ipak vuče rodna gruda, te da ima veliku želju da se - nakon što završi školovanje u Americi - vrati nazad u svoju dragu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close