Ah, ta Bolonja

Ministarstvo tvrdi: 'Fakulteti u FBiH nisu akreditirali niti jedan studijski program'

Javne visokoškolske ustanove su, tvrde, postale 'opuštene' sa slanjem izvještaja o namjenskom utrošku sredstava
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 03. 2022. u 14:33 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zabrinjavajuća je činjenica da javne visokoškolske ustanove nisu akreditirale niti jedan studijski program prvog i drugog ciklusa studija'', navodi se u Nacrtu trogodišnjeg plana rada Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti za razdoblje 2023. - 2025. godine.

U objavljenom Nacrtu federalnog ministarstva navode kako je njihov Sektor za visoko obrazovanje 2015. godine posljednji put objavio Javni poziv za dodjelu sredstava 'Transfera za implementaciju Bolonjskog procesa'. Nakon 2015. godine, tvrde, sredstva se dodjeljuju javnim visokoškolskim ustanovama linearno.

Fakulteti opušteno pravdaju sredstva

Objavljivanjem tog javnog poziva podržali bi se projekti koji vode u smjeru poboljšanja kvalitete studijskih programa do akreditiranja studijskih programa, a kako navode, to nije moguće zbog nedostatka sredstava.

Javne visokoškolske ustanove su, tvrde, postale 'opuštene' sa slanjem izvještaja o namjenskom utrošku sredstava zbog čega će Sektor morati naći rješenje za one koji kasne s dostavljanjem izvještaja. Razlog za kašnjenje pa i nedostavljanje izvještaja, što je slučaj pravdanja sredstava iz 2019. godine, upravo linearno planiranje podrške projektima javnih visokoškolskih ustanova.

Iz ministarstva navode kako je razlog ne provođenja akreditiranja studijskih programa - financije.

Nema novca ni za studentski standard

''Akreditiranje studijskih programa nije moguće bez dostatnih sredstava koja bi, uz vlastita i sredstva županijskih resornih ministarstava, mogla biti osigurana unutar 'Transfera za implementaciju Bolonjskog procesa'. Isto se odnosi i na program povezivanja studijskih programa s potrebama tržišta rada'', stoji u Nacrtu plana rada.

Kao jedan od nedostataka koje federalno ministarstvo utvrdilo je i studentski standard. Problem i za to je, kao i inače, financiranje.

''U okviru Transfera za financiranje studentskog standarda potrebno je osigurati više sredstava za studentske projekte. Također, bilo bi više nego korisno ozbiljno podržati nabavu studentske literature i stručnih časopisa knjižnicama članicama javnih visokoškolskih ustanova. Jasno je da kupovina skupe studentske literature nije moguća svim studentima i da bi kupovina studentske obavezne literature studentskim knjižnicama značajno poboljšala studentski standard većem broju studenata'', navodi se.

Mrvice i za znanost

Iz ministarstva smatraju kako je potrebno pripremiti i usvojiti Zajednički model studentskog organiziranja u F BiH, ''kako bi studentsko organiziranje dobilo na značaju i snazi''.

Novca, ovim u Sektoru za visoko obrazovanje, nedostaje i u Sektoru za znanost i tehnologije.

''Ključni problem u realizaciji programa i projekata iz djelokruga rada Sektora za znanost i tehnologije predstavlja izraziti nedostatak sredstava koja su iz godine u godinu sve manja.

Podsjećamo, u FBiH trenutno djeluje šest javnih univerziteta / sveučilišta, a to su: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar, Univerzitet u Bihaću i Univerzitet u Zenici. 

Kopirati
Drag cursor here to close