Međugorje: Zaustavimo zlostavljanje djece u digitalnom i prirodnom okruženju

Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 03. 2023. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Najavna tribina

Javna tribina pod nazivom ''Zaustavimo zlostavljanje djece u digitalnom i prirodnom okruženju'', će se održati u petak, 17. ožujka 2023. godine, u Dvorani Ivana Pavla II u Međugorju, s početkom u 19.30 sati.

Tribina je zajednički projekt Vijeća roditelja i ravnatelja osnovnih škola s područja općine Čitluk: Osnovne škole fra Didaka Buntića Čitluk, Osnovne škole Čerin i Osnovne škole „Bijakovići“.

Gostovanje su potvrdili inspektor Saša Petrović iz Federalne uprave policije koji će govoriti o opasnostima koje vrebaju u digitalnom okruženju kao i vlastitom iskustvu s područja cyber kriminala s kojim se svakodnevno susreće u radu, te mag. psihologije Jelena Marijanović koja će izložiti temu vršnjačkog nasilja među djecom i cyber mobbing, s naglaskom na psihološki aspekt.

Predavanje se sastoji od dva dana: u petak će se održati tribina za roditelje, nastavnike i srednjoškolce, dok će u subotu, 18. ožujka 2023. godine, predavanje biti održano u Konferencijskoj dvorani hotela ''Brotnjo'' u Čitluku, s početkom u 9.00 sati, prilagođeno učenicima predmetne nastave od VI. do IX. razreda.

Organizacijski odbor kojega čine predstavnici roditelja i ravnatelji triju osnovnih škola, svjesni sve veće opasnosti razvoja tehnologija, dostupnosti Interneta i mobitela među djecom, kao i neprimjerenih sadržaja koji se putem skrivenih kanala serviraju djeci u obliku određenih online igrica, crtića i drugih video zapisa odlučili su reagirati.

Glavni cilj tribine je educirati roditelje i djecu o ovoj problematici, ukazati na opasnosti i na pravovremenu reakciju.

''S jedne strane, naša djeca mogu biti izložena cyber nasilju koje se svakodnevno događa putem društvenih mreža, platformi za dopisivanje, igranjem igrica i putem mobilnih telefona. S druge strane, djeca mogu postati žrtve onih korisnika Interneta koji nemaju dobre namjere. U moru 'virtualnih prijatelja' nemoguće je raspoznati lažnog prijatelja od pravog prijatelja. Internet zaista može preuzeti kontrolu nad vašim djetetom, to će potvrditi i naši gosti predavači koji se u praksi često susreću sa Internet opasnostima i posljedicama. Stoga, kao roditelji i nastavnici, trebamo zaštiti djecu, odnosno upoznati ih sa svim opasnostima virtualnog svijeta kako bi od njih napravili sigurne i odgovorne korisnike'', navodi se u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close