Srednja škola Konjic

Konjic: Nova zanimanja za lakši put do posla

JU Srednja škola Konjic uvodi nova zanimanja u obrazovni program.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 03. 2021. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srednja škola Konjic / Škola u Konjicu

JU Srednja škola Konjic školovat će učenike za četiri nova zanimanja. Naime, u program uvode obrazovanje za zanimanja vodoinstalater, zavarivač, galvanizer i operater CNC strojeva.

Na ovaj način učenicima se želi omogućiti lakše zaposlenje nakon školovanja. S druge strane gospodarstvenici će nakon završetka škole imati obrazovane mlade ljude spremne za rad.

Ova škola je sudionik projekta „Moja Budućnost“ koji implementira Fondacija Helvetas, koju je osnovala razvojna organizacija HELVETAS iz Švicarske.

Izrada elaborata

Cilj ovog projekta je unaprijediti kvalitetu suradnje gospodarstva i stručne škole, približiti deficitarna stručna zanimanja mladima, te omogućiti njihov lakši prelazak na tržište rada. U projekt su uključeni Općina Konjic, Agencija za ekonomski razvoj Prvi korak d.o.o Konjic i gospodarstvenici s područje ove općine.

Za potrebe ovog projekta škola je krenula s izradom elaborata opravdanosti uvođenja novog zanimanja.

Izrada elaborata obuhvaća: analiza potrebe lokalnog gospodarstva za navedenim zanimanjima, evidencija nezaposlenih za navedena zanimanja, analiza interesa učenika i roditelja za upis za navedena zanimanja, opis i standard zanimanja te kadrovski i materijalni zahtjevi za uvođenje navedenih zanimanja u obrazovnu ustanovu.

Novi pristup zanimanjima

Poseban naglasak bit će stavljen na raspoloživost gospodarstvu za unapređenje suradnje sa školom putem promoviranja zanimanja, sudjelovanja u reviziji nastavnih programa, organiziranje praktične nastave u okviru stvarnih radnih situacija.

"Ovim projektom škola provodi potpuno novi pristup prilikom uvođenja novih zanimanja, zasnovan na egzaktnim pokazateljima, a u cilju da naši učenici dobiju priliku za zaposlenje, nakon završetka srednjeg obrazovanja", navedeno je iz Srednje škole Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close