Radionica za odgajatelje

Kako razvijati ispravne medijske navike kod djece

Predškolarci provode i po nekoliko sati dnevno uz različite medije a da pri tome nisu osposobljena razlikovati medijski posredovanu stvarnost i stvarni život.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 11. 2019. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Kako razvijati ispravne medijske navike kod djece

Kako razvijati medijsku pismenost djece predškolskog uzrasta bila je tema radionice za odgajateljice i odgajatelje iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, održane u Mostaru ovog vikenda.

Predškolarci provode i po nekoliko sati dnevno uz različite medije a da pri tome nisu osposobljena razlikovati medijski posredovanu stvarnost i stvarni život.

Jedna od predavačica, prof. dr. Zarfa Hrnjić Kuduzović smatra da medijsku pismenost treba početi razvijati već kod predškolaraca.

Foto: PR / Kako razvijati ispravne medijske navike kod djece

''Medijska pismenost će doprinijeti da uz pomoć roditelja i odgajatelja kod djece postepeno razvijamo naviku da pažljivije biraju i propituju sadržaj koji gledaju, a odrasli ih trebaju podsticati na razgovor o medijskim sadržajima'', kazala je Hrnjić-Kuduzović.

Uz zajedničko djelovanje s roditeljima, odgajatelji mogu usmjeriti djecu ka pravilnom korištenju medija i odabiru adekvatnog sadržaja. Prekomjerno izlaganje medijima, praćenje sadržaja neprimjerenih njihovoj dobi i usvajanje negativnih modela ponašanja neke su od posljedica koje su odgajatelji primijetili, zbog čega smatraju potrebnim da djeca uče o medijima od najranijeg uzrasta.

''Shvatili smo kolika je važnost medija danas u odgoju djece. Potrebne su nam smjernice i dodatna edukacija kako upotrijebiti medije u radu s djecom. Isto tako moramo djelovati da spriječimo različite negativne utjecaje medija'' – rekla je odgajateljica Šejla Pirkić, sudionica radionice.

Radionica je rezultirala preporukama i primjerima kako elemente medijske pismenosti uključiti u rad s djecom predškolskog uzrasta, kako djecu usmjeravati na korisne sadržaje i kreativno korištenje medija.

Foto: PR / Kako razvijati ispravne medijske navike kod djece

Bila je to nakon Tuzle i Bihaća, treća u nizu radionica ''Medijski odgoj predškolaraca'', a uskoro će biti održane i radionice u Sarajevu i Zenici. S ciljem podsticanja uključivanja kreativnih oblika medijske pismenosti u predškolske programe, objavljen je nagradni javni poziv za dobre prakse/primjere medijskog obrazovanja u vrtićima.

Zainteresirane odgajateljice i odgajatelji primjere dobre prakse mogu dostaviti na email [email protected] do 1. veljače2020., a rezultati nagradnog javnog poziva bit će objavljeni 10. veljače.

Radionice i nagradni javni proziv dio su projekta ''Razvijanje metodičko- pedagoških kapaciteta odgajatelj/ic/a u ustanovama predškolskog odgoja za rad sa djecom u području medijske pismenosti'' koji realiziraju ''Radio Kameleon- Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije'' i ''Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanje MEDIANA'', a uz potporu Europske unije, stoji u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close