Po ministrovoj odluci

Jesu li se prosvjetari u HNŽ cijepili?

Na upit o broju cijepljenih, obzirom na odluku koju je ministar Hadžović izdao početkom srpnja ove godine o potrebi cijepljenja osoba uposlenih u obrazovnim ustanovama, Lauš nam govori kako nemaju te podatke...
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2021. u 11:59 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 20 posto prosvjetnih djelatnika treba biti zaraženo kako bi škole u Hercegovačko–neretvanskoj županiji prešle u neki drugačiji oblik izvođenja nastave od onog kakav je najavljen za početak ove školske godine.

Kako je za Bljesak.info rekao Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ, prema tabeli koju je prosvjetarima u ovoj županiji predstavio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović, to su podaci prema kojima bi škole iz trenutnog normalnog načina rada, prešle u neko drugo.

Hadžović odustao od odluke?

Na upit o broju cijepljenih, obzirom na odluku koju je ministar Hadžović izdao početkom srpnja ove godine o potrebi cijepljenja osoba uposlenih u obrazovnim ustanovama, Lauš kaže kako nemaju te podatke, no da smatra da je veći broj prosvjetnih djelatnika cijepljen.

''Mislim da je ministar Hadžović odustao od te naredbe, jer se ona ne može ni provoditi. No, prema našim saznanjima veći broj djelatnika se cijepio te smatramo kako će samim tim biti i manji broj zaraženih'', govori Lauš.

Naime, prema Operativnom planu cijepljenja za HNŽ koji je sačinio Zavod za javno zdravstvo HNŽ, a usvojila Vlada HNŽ, u drugoj fazi prioriteta su osobe uposlene u značajnim javnim ustanovama u koje spadaju dječji vrtići, osnovne i srednje škole i fakulteti.

''Uzimajući u obzir potrebu cijepljenja uposlenika u navedenim ustanovama, prije početka nove školske i akademske godine, a prema operativnom planu cijepljenja, uposlenici se trebaju obratiti nadležnim domovima zdravlja prema mjestu prebivališta radi realizacije procesa cijepljenja'', stoji u odluci koju je u petak 2. srpnja potpisao Rašid Hadžović ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

Što kaže zakon?

Nakon ove ministrove odluke, za koju trenutno ne znamo je li na snazi ili je ministar od nje odustao, velik broj prosvjetnih djelatnika pozvao se na diskriminaciju, odnosno zakon po kojem niti jedan poslodavac, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru, ne može i ne smije primoravati i obvezivati djelatnike na cijepljenje.

Također, niti kakvom Odlukom Vlade ili slično ne može se zabraniti slobodno kretanje, ulazak u institucije ili bilo kakav vid diskriminacije onih koji se nisu/ne žele cijepiti. Sve protivno ovome je kršenje cijelog niza zakona i Ustava.

Pojedini ravnatelji škola u HNŽ-u su, pozivajući se na dopis ministra Rašida Hadžovića, pokušali uvjetovati svoje djelatnike obveznim cijepljenjem. Ukoliko se djelatnici žele cijepiti, pogotovo ako se nalaze u rizičnim skupinama, imaju cjepivo na raspolaganju. Ukoliko to ne žele iz osobnih razloga, to nisu obvezni i nitko ih na to ne smije/ne može obvezati. To je njihovo ljudsko, Ustavom i Zakonima, zagarantirano pravo.

Upit o eventualnoj evidenciji, odnosno broju cijepljenih prosvjetara u HNŽ, uputili smo i Vladi HNŽ. Odgovor čekamo.

Kopirati
Drag cursor here to close