Religije u suvremenom kontekstu

Iguman Danilo mostarskim studentima govorio o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu

Predavanje je dio ciklusa „Religije u suvremenom kontekstu“ koje organizira Filozofski fakultet SUM-a.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 10. 2023. u 12:27 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Iguman Danilo o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu 

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović održao je u utorak predavanje o temi "Pravoslavna Crkva u međureligijskom i međukulturalnom dijalogu danas" na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Predavanje je dio ciklusa „Religije u suvremenom kontekstu“ koje organizira Filozofski fakultet SUM-a, tijekom kojeg mostarskim studentima govore značajni predavači i predstavnici vjerskih zajednica.  

Ovom temom Iguman Danilo bavi se već više od dvadeset godina, a namjera njegovog današnjeg predavanja je bila prikazati temeljna načela i glavne naglaske naučavanja Pravoslavne Crkve o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu danas u svijetu, i uopće u ovoj novijoj povijesti.

Foto:PR / Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović s predstavnicima Filozofskog fakulteta

''Smatram da je ova tema bitna i da nije dovoljno zastupljena niti u javnom diskursu niti u vjerskim zajednicama. To je tema na kojoj se treba raditi, put kojim treba ići, a koji nije lagan'', kazao je.

Važnost ovog dijaloga Iguman Danilo nastojao je poentirati pozivajući se najprije na Bibliju kao i na Sveto pismo i Isusovu evanđeosku propovijed koja, istaknuo je, nikada nije bila zatvorena i nikada nije bila upućena isključivo jednoj grupi ljudi, nego svim ljudima.

''Pravoslavna crkva sudjeluje u međureligijskom dijalogu od početka osnivanja Svjetskog vijeća crkava, a to datira još prije Drugog svjetskog rata, te i danas kroz ostale institucije uvijek ima svoje mjesto u ovom dijalogu'', kazao je Iguman Danilo.

Foto:PR / Iguman manastira Žitomislića Danilo Pavlović održao je predavanje na Filozofskom fakultetu 

Kad je riječ o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu u Bosni i Hercegovini općenito, Iguman Danilo kazao je kako postoji potencijal za ovim dijalogom, ali da je on uvelike opterećen političkim i povijesnim okolnostima.

''Ovo je dijalog na kojem se u Bosni i Hercegovini puno više mora raditi unutar svake religijske zajednice, a vjerskim službenicima koji se bave ovim dijalogom možda je najteže objasniti vlastitoj vjerskoj zajednici zašto je to bitno. Kod običnog puka, vjernika koji nas promatraju vide da uvijek postoji jedan veliki potencijal za suživotom i provedbom međureligijskog dijaloga, a to se očituje jednostavnim stvarima – ako ste na bogosluženju u katoličkoj crkvi ili Islamskoj zajednici vidjet ćete da običan narod s velikim oduševljenjem reagira na vaše prisustvo'', kazao je Iguman Danilo.

Kopirati
Drag cursor here to close