Jednostavniji pristup

Hrvatski građani na Sveučilištu u Mostaru mogu aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu

Elektronička osobna iskaznica je digitalna verzija osobne iskaznice koja omogućuje građanima jednostavan pristup digitalnim uslugama i rješavanje administrativnih zadataka online.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 04. 2023. u 11:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) nedavno je postavila konzolu za aktivaciju elektroničke osobne iskaznice (eOI), koje izdaje Republika Hrvatska, na Sveučilištu u Mostaru (SUM) u predvorju amfiteatra Sokrat u sveučilišnom kampusu SUM-a.

Ova inicijativa pruža mogućnost svim hrvatskim građanima koji žive u BiH i imaju osobnu iskaznicu s čipom, da iskoriste svoje digitalne mogućnosti i učine svoje svakodnevne aktivnosti jednostavnijima, te u potpunosti kontroliraju svoj digitalni identitet.

Jednostavniji pristup

Elektronička osobna iskaznica je digitalna verzija osobne iskaznice koja omogućuje građanima jednostavan pristup digitalnim uslugama i rješavanje administrativnih zadataka online. Jednom kada aktivirate svoju elektroničku osobnu iskaznicu i na mobilnom uređaju preuzmete aplikaciju "Certilia" vaš digitalni identitet postaje aktivan, a s njime ostvarujete mogućnost korištenja preko 100 usluga dostupnih na portalu e-Građani, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Portal e-Građani središnje je mjesto za pristup raznim javnim uslugama u Hrvatskoj, a korisnici koji imaju aktiviranu eOI mogu pristupiti širokom rasponu usluga koje uključuju zdravstvo, poreznu upravu, katastar, mirovinski fond, financijske usluge i mnoge druge.

"Ovom inicijativom u Mostaru želimo potaknuti sve građane koji imaju aktiviranu hrvatsku osobnu iskaznicu da na mobilnim uređajima preuzmu besplatnu aplikaciju Certilia. Uz pomoć ove aplikacije od sada osim rješavanja administrativnih potreba možete svoju vozačku i putovnicu naručiti na kućnu adresu", poručuju iz AKD-a.

Ušteda vremena

Certilia je mobilna aplikacija koja omogućava korisnicima digitalno potpisivanje dokumenata na brz i siguran način. Aplikacija je idealna za sve one koji žele uštedjeti vrijeme i novac, a istovremeno imaju potrebu za sigurnim i validnim potpisivanjem dokumenata.

 Aplikacija je jednostavna za korištenje i nudi korisnicima intuitivno sučelje. Certilia koristi najviše standarde sigurnosti kako bi se osiguralo da su svi dokumenti koje potpisujete sigurni i valjani.

AKD je tvrtka od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koja razvija suvremena IT rješenja u području identiteta i sigurnosti, te pruža usluge bankarskom sektoru i fintech industriji. Tvrtka je na listi pružatelja usluga povjerenja Europske komisije, te je jedna od najreguliranijih tvrtki u EU, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close