Državna matura

Evo koji fakulteti su najzanimljiviji hrvatskim maturantima

"Možda se kod pojedinih sveučilišta pojavi iznenađenje, ali manje-više to je standardno", kaže ravnatelj NCVVO-a.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 05. 2022. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Nacionalnog centra za vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović je za N1 komentirao provođenje ovogodišnje državne mature. Otkrio je i koji su fakulteti ove godine najpopularniji među maturantima.

Filipović kaže da će se matura provoditi na isti način kao i posljednjih 12 godina. No ove godine je novost da učenici pišu po novim predmetnim kurikulumima, rekao je. Pravila su ove godine stroža pa je učenicima zabranjeno unošenje mobilnih telefona s kamerom.

"U pravilu, to se nikad nije ni trebalo događati, ali bila je fleksibilnija varijanta oko mogućnosti unošenja mobitela. Ispiti državne mature su ispiti visokog rizika i želimo apsolutnu tajnost od pakiranja do podjele ispita učenicima u školama. Nacionalni centar je dogovorio mjere i način ponašanja i u prostor pakiranja ispita ne može ući nitko s mobitelom koji ima kameru i time želimo zaštititi tajnost ispita", rekao je Filipović za N1.

Filipović je otkrio koji su fakulteti najpoželjniji među hrvatskim maturantima.

"Tradicija je nekoliko godina da su najželjeniji Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, FER, Medicinski fakultet, tradicionalno Pravo i Ekonomija, psihologija na Filozofskom fakultetu. Možda se kod pojedinih sveučilišta pojavi iznenađenje, ali manje-više to je standardno", kaže ravnatelj NCVVO-a.

Ove godine će maturi pristupiti 28.919 osoba, dok je 2014. ili 2015. broj pristupnika maturi bio preko 39.000. Filipović kaže da je to praktički 10.000 pristupnika manje te navodi da je to odraz negativnih demografskih trendova. Kaže da se plaši da će se taj trend nastaviti, ali se nada da se neće odvijati ovom dinamikom. Po pitanju učenika iz Ukrajine, Filipović kaže da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja te NCVVO omogućiti svim ukrajinskim učenicima da pišu svoju nacionalnu maturu online.

"Tako će barem djelomično ili nešto manje biti zakinuti", rekao je za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close