Prezentiran u Širokom Brijegu

Elektronski dnevnik bit će uveden u školama u ŽZH

Ministrica Ružica Mikulić najavila je kako u narednom razdoblju Ministarstvo i Zavod za odgoj i obrazovanje planiraju nastaviti s opremanjem škola za primjenu eDnevnika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 01. 2022. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prezentacija mobilne aplikacije za roditelje i učenike eDnevnik, na kojoj su sudjelovali ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), kao i predstavnici roditeljskih vijeća svih škola, održana je u srijedu u Širokom Brijegu, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, Zavoda za odgoj i obrazovanje, te Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

U školskoj 2021./2022. godini u ZHŽ-u sve četiri strukovne škole počele su s eksperimentalnom primjenom eDnevnika. Pored standardne pedagoške dokumentacije i evidencije, nastavnici i razrednici paralelno vode i eDnevnik. Centar za informacijske tehnologije je kao sljedeći korak u projektu digitalizacije izradio mobilnu aplikaciju eDnevnika za roditelje i učenike, za krajnje korisnike, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a.

Pomoću te aplikacije roditelji će putem svojih mobilnih uređaja dobivati informacije o uspjehu svoje djece u školi i na taj način komunikacija na relaciji škola - roditelj će biti brža i jednostavnija što će imati pozitivan utjecaj na poboljšanje uspjeha kao i na smanjenje neopravdanih izostanaka učenika.

Ministrica Ružica Mikulić najavila je kako u narednom razdoblju Ministarstvo i Zavod za odgoj i obrazovanje planiraju nastaviti s opremanjem škola za primjenu eDnevnika.

Osnovnim školama u Županiji upućen je javni poziv kojim iskazuju spremnost i volju za uvođenjem eDnevnika te će nakon dostavljanja njihovih prijava, Ministarstvo i Zavod nabaviti svu opremu potrebnu za eksperimentalnu provedbu, te u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije organizirati potrebne obuke za nastavno osoblje kako bi škole mogle krenuti s primjenom u školskoj 2022./2023. godini.

Ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak istaknula je kako pandemija covida-19, uz sve loše što je donijela, donijela je i jednu dobru stvar, a to je ubrzanje procesa digitalizacije obrazovanja.

"Sama aplikacija eDnevnik donijet će puno dobrobiti i za nastavnike i za roditelje na način da će roditeljima olakšati pristup informacijama o uspjehu njihove djece, a nastavnicima će smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje administrativnih poslova", kazala je Bošnjak.

Navela je planove za nastavak digitalizacije kroz opremanje svih osnovnih škola i gimnazija, od kojih će se dio realizirati do početka školske 2022./2023. godine.

Voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru Tomislav Volarić naglasio je važnost digitalizacije sustava i pohvalio spremnost ZHŽ-a da odgovori tom izazovu.

"Centar, koju čini jedna mlada ekipa ljudi koji mogu i žele unaprijediti sustav u skladu sa sustavima naprednih zemalja, preuzeo je na sebe ulogu tehničke podrške te u suradnji s ministarstvima i zavodima kreirao aplikacije e-maticu koja je funkciji od prošle školske godine i eDnevnik koja se od ove školske godine eksperimentalno provodi u sve četiri strukovne škole u ZHŽ-u. S Vladom Županije imamo potpisan sporazum na temelju kojega smo partneri u cijelom projektu digitalizacije za sve škole u Županiji", kazao je Volarić.

Članovi Centra prezentirali su svim sudionicima mobilnu aplikaciju, njene mogućnosti, način prijave, sučelje za učenike i za roditelje, te naglasili jednostavnost njenog korištenja.

Kopirati
Drag cursor here to close