Vera Šnajder

Mostar: Po prvi puta dodijeljene nagrade u spomen velike znanstvenice Jugoslavije

Ovo je prvi put da se dodjeljuje ovakva vrsta nagrade u našoj zemlji, a u uspomenu na veliku znanstvenicu, uspješnu matematičarku i prvu dekanesu u bivšoj Jugoslaviji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 06. 2021. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagradu “Vera Šnajder”, u iznosu od 5.000 KM, Fondacija budućnosti u BiH, na svečanosti u Mostaru, u okviru 12. BHAAAS konferencije, dodijelila je bh. studenticama Zorani Štaki (Kompjutersko inženjerstvo) i Zlati Jašarević (Primjenjena kemija).

Ovo je prvi put da se dodjeljuje ovakva vrsta nagrade u našoj zemlji, a u uspomenu na veliku znanstvenicu, uspješnu matematičarku i prvu dekanesu u bivšoj Jugoslaviji.

Jer, podsjetimo, Vera Šnajder je kroz svoje djelovanje neumorno pomagala studente i savjetovala mlađe stručno osoblje tijekom svoje karijere, s namjerom da se njihovo cjelokupno znanje i vještine dovedu do savršenstva.

O dobitnicama nagrade koja nosi njeno ime, odlučivao je stručni žiri od 12 akademika i eksperata, uključujući i Dragana Huterera, unuka Vere Šnajder, i prof. Mirjanu Vuković, jednu od njenih posljednjih studentica.

Dobitnice nagrade čeka putovanje u Japan i Portugal na dvije znanstvene konferencije.

''Počašćena sam što se moje ime spominje u istoj rečenici s imenom Vera Šnajder. Nadam se da ću slijediti njene korake i postati odlična znanstvenica i doprinijeti svojoj domovini '', istaknula je Zorana.

Jašarević poručuje da želi putovati i učiti od najboljih kako bi donijela stečeno znanje i ojačala akademsku i industrijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Cilj nagrade “Vera Šnajder” jeste kreirati jedinstvenu priliku za studentice prirodnih i tehničkih nauka u Bosni i Hercegovini, ali i podsjetiti javnost o značaju i djelovanju Vere Šnajder.

''Upravo aktivno tragamo i za drugim osobama iz naše naučne historije, poput Vere Šnajder, u čije ime možemo dodijeliti i kreirati nagrade, stipendije, te generalno dati podršku našim studentima koji se žele baviti znanošću, naročito prirodnim i tehničkim, što i jest naša misija. Nagadu “Vera Šnajder” dodjeljivat ćemo i narednih godina'', istaknula je Majda Mujanović Babić, direktorica Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close