Živjelo obrazovanje

Đilas: U Srbiji lakše ukinuti školu nego Zadrugu

Vlada je danas usvojila Zaključak da se drugo polugodište školske godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola završava 6. lipnja
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 06. 2023. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. lipnja, odlučila je u petak srbijanska vlada, nepun mjesec dana poslije dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. svibnja 13-godišnji učenik je iz očeva pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

Dan kasnije u masovnoj pucnjavi 21-godišnjak je iz automtskog oružja u dva sela kod Mladenovca ubio osmero ljudi, uglavnom mladih, a još 14 ih ranio.

Nastava u školi “Vladislav Ribnikar” počela je 22. svibnja na temelju odluke Ministarstva prosvjete, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog iznimnih trauma koje su djeca doživjela i preživljavaju ih u danima nakon pucnjave i ubojstva u školi, školska godina zaključi s 3. svibnja, kada je počinjen zločin, nezapamćen u suvremenoj povijesti Srbije.

Školska godina u školi ubojstava

Današnjom odlukom Vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do regularnog kraja školske godine 20. lipnja.

U tom se razdoblju, kako je navedemno u odluci, mogu realizirati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, te drugi oblici obrazovno-odgojnog rada u cilju poticanja socijalnih i emocionalnih vještina učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspjehom dobit će priliku da do 20. lipnja poprave ocjene na osobni zahtjev, priopćila je Vlada.

U ovom trenutku, dodaje se u priopćenju, “važnije je nego ikada” da se usredotočimo na “ono što je najbolje za našu djecu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”.

Odlučeno je i da osnovna škola “Vladislav Ribnikar” bude rekonstruirana, tako što će biti izgrađen memorijalni dio u znak sjećanja na ubijene učenike i školskog čuvara.

Nije bilo nasilja

Vlada je priopćila da su, poslije izvanrednog inspekcijskog nadzora u toj školi, potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o obitelji da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na malodobnog dječaka-ubojicu.

U obrazloženju odluke Vlada je zamolila sve medije da se prema toj informaciji odnose “s dužnom pažnjom i da ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije” uz ocjenu da bi se time nastavio proces “traumatiziranja djece i roditelja”.

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocijenio je danas da je u Srbiji lakše ukinuti školu nego televizijski rijaliti program "Zadrugu".

''Danas odlučili – školska godina gotova za tri dana. Zaključak: u ovoj zemlji je lakše ukinuti školu nego Zadruguu'', naveo je Đilas, a prenosi FoNet.

Podsjetimo, vlasnik i direktor Pink medija grupe Željko Mitrović najavio je ukidanje realityja "Zadruga". Uradio je to, kaže, na preporuku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zabrana Zadruge

''Na preporuku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, donio sam odluku da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od desetak dana, ukinem program Zadruga'', naveo je.

Kaže da vjeruje u procjenu predsjednika po tom pitanju. ''Vjerujem da je jedinstvo Srbije i procjena Predsednika Republike, važnija od svake vrste interesa Pinka i mog osobnog interesa'', rekao je Mitrović.

Prosvjedi

Inače, prosvjednici koji su proteklih tjedana izašli na ulice Beograda zbog niza ubojstava koja su se dogodila početkom svibnja, tražili su, između ostalog, i ukidanje reality show programa u Srbiji, kao i nekih TV postaja. Oni, između ostalog, traže i Vučićevu ostavku, koji je najavio i veliki kontramiting. 

"Skup nade 26. maja" u petak je održan kao kontraprosvjed građanskom "Srbija protiv nasilja", u kojem su se skupile horde ljudi nakon masovnih ubojstava koja su pogodila zemlju.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Al Jazeera Balkans (@ajbalkans)

Kopirati
Drag cursor here to close