Žene, mir i sigurnost

Britanska vojska obučavala pripadnike Oružanih snaga BiH

Žene, mir i sigurnost
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 03. 2022. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružane snage Bosne i Hercegovine proteklih su tjedana s instruktorima Britanske vojske u Središtu za borbenu obuku OS BiH na Manjači proveli teorijsku i praktičnu obuku iz područja Ljudske sigurnosti.

Obuka je provedena sukladno načelima Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325 ''Žene, mir i sigurnost''. Rezolucija 1325 se odnosi na promidžbu rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama obrane i sigurnosti, kao i definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga te promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Obukom iz Ljudske sigurnosti osposobljeni su instruktori, pripadnice, pripadnici i postrojbe OS BiH za zaštitu civila (osobito žena i djece), za sprječavanje seksualnog nasilja, zaštitu kulturnog naslijeđa i suzbijanje razvoja ekstremizma pri izvršenju vojnih misija.

Pripadnici Britanske vojske podijelili su znanja i iskustva Ujedinjenog Kraljevstva, lidera u razvoju i primjeni načela Ljudske sigurnosti u vojnim misijama. Posebno je posvećena pažnja tomu kako rodne perspektive i izravni kontakti žena-vojnika s civilnom populacijom poboljšavaju operativnu učinkovitost oružanih snaga u vojnim operacijama.

''Strateško partnerstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s Britanskom vladom i NATO-om kontinuirano jača naše odnose i proširuje područja naše suradnje. Zajedno čuvamo mir i stabilnost, i gradimo kapacitete Oružanih snaga BiH za buduće sigurnosne izazove'', rekao je tim povodom ministar obrane BiH Sifet Podžić.

''Praktična vojna obuka iz oblasti 'Žene, mir i sigurnost', koju izvodimo na poligonu na Manjači, pomoći će Oružanim snagama BiH da se što uspješnije pripreme za ocjenjivanje od strane NATO-a, koje ih čeka ove jeseni. Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što ima priliku da prenese najnovija znanja i vještine iz oblasti 'Žene, mir i sigurnost' našim partnerima u OS BiH,“ kazao je britanski veleposlanik u BiH Nj.E. Matt Field.

Koncept Ljudske sigurnosti u fokus stavlja pojedinca i potrebe različitih kategorija stanovništva za vrijeme konflikta i procesa izgradnje mira, te integrira načela Rezolucije „Žene, mir i sigurnost“ u vojne aktivnosti, uključujući mirovne misije.

Foto: PR / Obuka u Središtu za borbenu obuku OS BiH na Manjači

''Obuka koju izvodi Britanska vojska s Oružanim snagama BiH po temi 'Žene, mir i sigurnost' predstavlja suvremeni pristup interpretaciji sigurnosti i sadrži novi skup kriterija za procjenjivanje borbene spremnosti postrojbi u NATO i partnerskim zemljama. Ova obuka značajno podiže nivo obučenosti i spremnosti OS BiH za predstojeće ocjenjivanje spremnosti naših jedinica za učešće u NATO mirovnim operacijama'', konstatirao je načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović.
 
''Na samoj obuci, najviše pažnje je posvećeno temama poput 'Žene mir i sigurnost', Zaštita kulturoloških znamenitosti i Utjecaj oružanog sukoba na djecu. Svaku od ovih tema smo temeljito obradili. Za svaku smo imali niz primjera iz svijeta i dobili smo od predavača alate, tj. obrasce s koracima prepoznavanja i pristupa nastalom problemu iz određenog područja'', rekao je polaznik obuke poručnik Martin Mlakić.

Kopirati
Drag cursor here to close