Kanton Sarajevo

Bojkot nastave zbog čestih promjena učitelja

Roditelji su razgovarali s resornom ministricom i direktorom škole. Dogovor nije postignut i roditelji će nastaviti bojkot nastave. U razredu koji broji 23-oje djece, na nastavu dolazi samo njih sedam.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2021. u 08:07 BHRT
Problemi s nastavom u dvije sarajevske škole

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolektivni ugovori, Zakon i pedagoški standardi, razlozi su zbog kojih učenici tijekom jedne školske godine promijene i do tri učiteljice. U dvije sarajevske škole ''Behaudin Selmanović'' i ''Edhem Mulabdić'', roditelji su se usprotivili takvoj praksi. Dok se nadležni brane zakonskom regulativom, psiholozi skreću pozornost na to kako ovakve promjene negativno utječu na djecu.

Ipak, Zakon je jasan. Roditelji su razgovarali s resornom ministricom i direktorom škole. Dogovor nije postignut i roditelji će nastaviti bojkot nastave. U razredu koji broji 23-oje djece, na nastavu dolazi samo njih sedam.

''Zbog tog Zakona, takav kakav jeste, ako ne valja dajte da ga promijenimo. Ona ne može da potpiše ugovor, s tim da bi dobila ugovor na neodređeno vrijeme. Ja koliko vidim samo je tu problem'', kaže Edin Efendić.

A problem učiteljice u vezi s ugovorom – pojasnio je direktor škole.

''Ja sam angažirao drugu učiteljicu, zato što nam je učiteljica koja je za stalno trenutno na bolovanju do povratka zaposlenice s bolovanja. Razumjete li, da sam potpisao ugovor s Elmedinom, prekršio bih Zakon. Ona je bila tri godine na određeno primljena'', ističe Jasmin Marevac, direktor OŠ ''Behaudin Selmanovic''.

Slični problemi i u IV1 razredu Osnovne škole ''Edhem Mulabdić''. Učiteljica koja ih je do sada vodila prebačena je da vodi prvačiće. Oni trenutno imaju privremenu učiteljicu.
''Učiteljica koja trenutno uči našu djecu, ona bi trebala ostati otprilike mjesec dana. Da bismo mi onda trebali dobiti, novu učiteljicu za koju ne znamo ni kakav će ugovor potpisati, ni na koliko. Tražimo da oni imaju stalnu učiteljicu, a ne učiteljicu koja će učiti po nekoliko mjeseci'', kaže Dženana Redžić.

Iz Sindikata poručuju da Vlada mora riješiti problem.

''Glava u školi je direktor škole. Gospodin Marevac ništa nije uradio po pitanju rješavanja tog problema. U 'Edhem Mulabdić' je predhodno za ovu generaciju koja je završila treći osnovne urađena ista stvar, i oni to rade svake treće godine zbog toga što nema natječaja na neodređeno, i to znaju i roditelji'', naglašava Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Da promjene predavača u prvim danima i godinama školovanja, nisu preporučljive poručuju i psiholozi.

''Dovode djecu u jednu fazu neurotskog reagiranja, ili jednu fazu povećanog straha od onoga što ih očekuje. Neopravdano je bez obzira koliko to bilo, koliko se kosilo sa materijalnim uvjetima svake škole'', ističe psiholog Čedomir Novaković.

Resorna ministrica ističe da, uprkos posvećenosti, može doći do promjena učitelja.

''Promjene su sastavni dio života, i od malih nogu učimo kao se nositi s njima. Odrasli ljudi, roditelji, učitelji, direktori, ministri moraju ponijeti lekciju kako se u stvari nosimo sa promjenama'', kaže resorna ministrica Naida Hota Muminović.

Roditelji poručuju da ostaju pri svom stavu, dok se nadležni pozivaju na Zakon. Mališanima ostaje da se navikavaju na nove učiteljice.

Kopirati
Drag cursor here to close