Osnovci učili o opasnostima nasilja

Blagaj: Djeca izložena međuvršnjačkom nasilju se ne mogu sama boriti

Blagajski osnovci učili o vršnjačkom nasilju
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 12. 2017. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: PR / Detalj s radionice

Udruženje za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta (ASDCP) iz Mostara je u sklopu  Projekata ''Zaštita prava djece osnovnoškolskog uzrasta koja su žrtve vršnjačkog nasilja'' organiziralo 20. prosinca 2017. godine radionice za djecu, roditelje i nastavnike  u J.U. O.Š. “Blagaj”.

Projekt je započeo 31. lipnja 2017. godine, a predviđeno je da traje do 31. prosinca 2017. godine, a tražena sredstva za njegovu implementaciju obezbjedilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Glavni cilj projekta je podizanje svijesti, znanja i informiranosti o izraženosti problema vršnjačkog nasilja među djecom u osnovnoj školi kako bi se putem prevencije smanjila pojava vršnjačkog nasilja i stvorila pozitivna klima za razvoj i sigurnost djece, navedeno je u priopćenju organizatora.

Nastavu na radionicama su izvodili doc. dr. sc.. Kristina Sesar,  mr. sci. Edin Vranj i mr. sci. Sandi Dizdarević.

''Važno je znati da se djeca izložena nasilju od vršnjaka ne mogu samostalno oduprijeti počiniteljima nasilja. Na nama odraslima je – roditeljima, nastavnicima, stručnim suradnicima u školama  – da budemo osjetljivi na ovaj ozbiljan problem i da ne dopustimo da nasilje živi u školskim hodnicima, igralištima i ostavi posljedice na psihološki razvoj djece'',  rekla je na radionicama profesorica Sesar, pročelnica Studija psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednica ASDCP-a Maja Pajević je nakon okončanja radionica izrazila zahvalnost  direktoru JU O.Š. Zlatku Čerkezu, pedagogu Suniti Jazvin i nastavnom osoblju za uspješnu suradnju i podršku koju su iskazali u organizaciji navedenih radionica.

U kontekstu poruke koju projekat nosi predsjednica Pajević je kazala:

''Različiti oblici vršnjačkog nasilja često se javljaju udruženi i imaju dugotrajno djelovanje na fizički i psihički razvoj djece. Saradnja svih subjekata u društvu kao što su porodica, školstvo, pravosuđe, policija, socijalna zaštita, zdravstvo,  i dr. su uvjet bez kojeg se ne može ostvariti uspješna prevencija,  uzimajući u obzir da je na prvom mjestu interes djeteta''.

Projekt se nastavlja u dvije osnovne škole u Stocu, kako bi se upotpunosti finalizirali ciljevi projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close