Preko njihovih leđa...

HNŽ: Ministar bez odgovora o povećanju plaća prosvjetarima

Ionako male plaće za podcijenjenu djelatnost i ljude koji našu djecu spremaju za budućnost, korona kriza odvela je u još veći nered, a teret novih modela obrazovanja ići će preko njihovih leđa
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 08. 2020. u 14:50 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su objavljene točne smjernice za početak nove školske godine, ali ministar obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Rašid Hadžović, nije dao konkretan odgovor hoće li doći do povećanja plaća koje traže  prosvjetni djelatnici.

Kako je kazao, sigurno je jedino da će se nastavnike osloboditi ''nekih obveza koje su bile standardne i usredotočit će se na dio koji se odnosi na održavanje nastave''.

Podsjetimo, Slavko Lauš predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a po hrvatskom planu i programu, rekao je za Bljesak.info da će, kada se ispoštuju svi zahtjevi i sve mjere da nastava krene prilagođena na najbolji način za djecu i učitelje, tražiti sastanak s predstavnicima Vlade HNŽ-a na kojem bi se razgovaralo o povećanju plaća.

''Radimo s velikim grupama, ovo su izvanredne okolnosti gdje radimo pod pritiskom, i strah vas je hoćete li vi, ili ne daj Bože, neko dijete biti zaraženo, pa se smatrate odgovornim. Nisu to uvjeti kao što radimo u normalnim uvjetima, sve to treba uzeti u obzir i prioritet prosvjetnog djelatnika, a posebice učitelja u razrednoj nastavi, jer mi smo puno više opterećeni nego kolege u srednjoj školi, a oni imaju 200 KM veću plaću. To su stvari koje netko jednom mora sagledati, problematiku i specifičnosti osnovnog obrazovanja, da ne govorim o kolegama koje rade s djecom s teškoćama u razredu'', poručio je Lauš.

Omer Tipura iz Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a, koja nastavu vodi po bosanskom planu i programu, rekao nam je ranije da od ministarstva osobno, ne očekuje povećanje plaće, ali jedino ako se sami prosvjetni djelatnici založe i daju napor u tom smjeru, vjeruje da bi do povećanja moglo doći.

Ministar je u više prilika istaknuo da je zdravlje na prvom mjestu.

Kako je ministar Rašid Hadžović izjavio za portal Bljesak.info, neće se provoditi redovno testiranje nastavnog osoblja u svim školama, testirat će se samo oni nastavnici za koje se sumnja na simptome covida.

S obzirom da mnogo nastavno osoblje radi u više škola na području ove županije, postoji mogućnost, ukoliko se netko od njih zarazi virusom korona, postoji mogućnost širenja zaraze iz jedne škole u drugu.

Ministar je kazao kako će se, svjesni tog problema, redovno vršiti mjerenje temperature nastavnog osoblja, jer, kazao je, povišena temperatura je prvi simptom Covida.

''Pokušat ćemo pravovremeno reagirati s obzirom da je prvi simptom temperatura. Redovno ćemo mjeriti temperaturu nastavnika pri ulasku u škole, kao i djeci. Oni koji budu osjećali bilo kakve simptome javit će se ravnateljima i u tom slučaju poduzimat će se standardne mjere'', kazao je.

Inače u smjernicama ministarstva se navodi da su nastavnici obvezni materijale koje su obrađivali na satu, postavljati na online platformu.

Obvezno je nošenje vizira za nastavnike u učionicama, a maski u ostalim prostorijama škole. Ukoliko smatraju potrebnim masku mogu nositi i u učionicama.

Zaposlenici rizičnih skupina, rukovoditelju odgojno-obrazovne institucije, dužni su dostaviti liječničko uvjerenje o procjeni zdravstvenog stanja i mogućnosti izvođenja nastave.

Kopirati
Drag cursor here to close