Kažnjeni škola i ministarstvo

Autistični mladić se vraća u školske klupe nakon što je izbačen iz škole

Autistični Mršević iz Rudog prošle godine uzburkao je javnost kada je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 03. 2019. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Klix / Slavko Mršević

Osnovni sud Višegrad u ponedjeljak je naložio da se Slavku Mrševiću omogući hitni povratak u školu iz koje je prošle godine izbačen zbog autizma, a nadležnima u ovom slučaju izrečena je kazna, navodi klix.ba.

Naime, Sud u Višegradu donio je presudu prema kojoj su tuženi Srednjoškolski centar Rudo, kojeg je pohađao Mršević, te Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon jer su brutalno zabranili pohađanje nastave autističnom mladiću.

Pravda je pobjedila

" S jedne strane ova presuda puno znači za cijelu obitelj i za sve ljude koji su nam bili podrška i koji su bili na našoj strani. Za nas je ovo satisfakcija, jer smo znali da je škola bukvalno prekršila zakon i bez ikakvog razloga Slavku su onemogućili školovanje. S druge strane nikakav novac ne može nadoknaditi štetu koja je počinjenja prema mom djetetu. Tako da su nam osjećanja pomiješana, prošle su dvije i po, skoro tri godine, on  od 2016. godine ne pohađa školu i sad je odluka da se vrati u školu, gdje da se vrati kad njegova generacija završava srednjoškolsko obrazovanje za dva mjeseca", kaže Slavkov otac Nenad Mršević.

Pored hitnog povratka u školske klupe, Sud je i izrekao financijsku odštetu koju tuženi moraju isplatiti, i to simboličnih 11.000 KM.

"Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj povijesti je nepopravljiva i teška. Ali, samo naprijed hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama", napisao je na svom Facebooku Bojan Bajić, pravni zastupnik Slavka Mrševića.

Nisu ga htjeli ocjenjivati

Podsjećamo, autistični Mršević iz Rudog prošle godine uzburkao je javnost kada je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu protiv deset osoba zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close