Radikalnije nakon štrajka upozorenja

Ako Vlada HNŽ ne ispuni zahtjeve Sindikata, u rujnu nema nastave

Sindikati srednjih škola HNŽ se nadaju da će Vlada sazvati sindikat u razumnom roku, u suprotnom će biti upitan početak iduće školske godine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 05. 2018. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ne ispuni naše zahtjeve, bit će upitan početak nastave u devetom mjesecu, rekao je za Bljesak.info Josip Milić predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ.

''Ja se nadam da će Vlada sazvati sindikat u razumnom roku, u suprotnom će biti upitan početak nastave u rujnu'', rekao je Milić, komentirajući štrajk upozorenja koji će se održati 7. svibnja 2018. godine u svim srednjim školama na prostoru županije.

Podsjetimo, zahtjevom se traži da se do kraja svibnja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. godine; - da se prekine s praksom primanja radnika do 15.7.; da se potpiše Okvirni sporazum o zbrinjavanju tehnološkog viška; da se plaća poveća za 15 posto i da se isplata porodiljnoga vrati na 100 posto.

''Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora, rekao sam da ako Vlada do ožujka isplati pravomoćne presude iz 2013. godine, da je ispunila obećanje, no ožujak je prošao obećanja nisu ispunjena. Rekli su da će isplatiti milijun KM do tada, no nisu ni to isplatili nego su isplatili 670 tisuća KM i to preko reda. Rekli su da će prioritet imati bolesnici i umirovljenici, ali to nije dostavljeno svima nego samo određenima, dok su pojedini u potpunosti preskočeni'', rekao je Milić.

Dodao je da traže povećanje plaće 15 posto, što je minimalna granica.

''Liječnicima je Vlada ponudila povećanje plaće 15 posto, no oni su odbili, mi tražimo taj minimum ispod kojeg ne idemo. Lani je Vlada smanjila isplate porodiljnoga na 80 posto, što je apsurdno. Umjesto da stimuliraju, sada kada su krize i kada je demografska slika loša, oni smanjuju porodiljne naknade'', rekao je Milić, navodeći da je Vlada dala puno obećanja koja nisu ispunjena.

No Sindikati se i dalje nadaju kako će Vlada HNŽ u razumnom roku odgovoriti i ispuniti zahtjeve i prijašnja obećanja.

Kopirati
Drag cursor here to close