Konferencija

Mostarci učili o svojim divanskim pjesnicima

Govorilo se o pjesnicima koji su stvarali između 15. i 20. stoljeća.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 12. 2017. u 02:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U institutu 'Yunus Emre' u Mostaru organizirana je konferencija pod nazivom 'Večer mostarskih divanskih pjesnika', a na kojoj su govorili prof.dr. Adnan Kadrić i mr. Nusret Omerika.

Govorilo se o pjesnicima koji su stvarali između 15. i 20. stoljeća. "Predstavili smo publici oko 50 mostarskih lirskih pjesnika, divanskih književnika koji su pisali na turskom jeziku, perzijskom i arapskom jeziku.

Većina njih je pisala na turskom jeziku i pripadala je divanskoj književnosti. Ono što je zanimljivo jeste da je ova poetika naslonjena na arapsku i perzijsku književnost, te je kao takva u posljednje vrijeme vrlo malo bila prisutna u našim književnim tokovima.

O tim pjesnicima se vrlo malo znalo, mada među njima je bilo vrlo istaknutih pjesnika poput Zijaije Mostarca i Derviš paše Bajezidagića", kazao je Omerika.

Hasan Zijaija Mostarac je živio u 16. stoljeću i jedan je od najstarijih bosanskih divanskih pjesnika. Iako je stekao slavu na Balkanu, posebno u Bosni, samo je nekoliko radova napisano o njegovom životu.

Derviš-paša Bajezidagić je bio vrstan pjesnik i proučavao je perzijsku i arapsku književnost. Rođen je u Mostaru polovinom 16. stoljeća. Derviš-paša spada među najznačajnije pjesnike osmanlijskog vremena u Bosni.

Naredni događaj u institutu 'Yunus Emre' bit će održan 28.12. od 18 sati, kada će biti upriličena izložba radova rukotvorina polaznika tečajeva. Ulaz je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close