Županijsko natjecanje

Mostar: Osnovci i srednjoškolci HNŽ pokazali zavidno znanje njemačkog jezika

Učenici se testiraju iz tri jezične vještine: razumijevanje slušanja, razumijevanje čitanja i pričanje. Kod usmenog dijela (pričanje) do izražaja dolazi i kreativnost pojedinca, ali i grupe koja radi određene zadatke.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 03. 2018. u 22:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je za Hercegovačko - neretvansku županiju održano natjecanje iz poznavanja njemačkog jezika za osnovce i srednjoškolce. Natjecanje je ovoga puta održano u prostorijama Osnovne škole Zalik.

"Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika održava se sedmu godinu zaredom, i uvijek je bio u organizaciji Goethe instituta. U našoj županiji partner projekta je Bosanskohercegovačko udruženje nastavnika njemačkog jezika. Natjecanje su podržali i ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Zavod za školstvo i Pedagoški zavod.

Natjecanje se održalo na tri razine - A2, B1 i B2, i na ovaj način se natjecanje održava po prvi put što nije bio slučaj ranijih godina. U ovom natjecanju su sudjelovali učenici devetih razreda osnovnih škola, te prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola iz HNŽ, odnosno ukupno 75 učenika što je do sada najbrojniji odaziv na ovo natjecanje.

Pobjednici ovog natjecanja će sudjelovati na državnom natjecanju iz njemačkog jezika koje će se održati 13.4. u Sarajevu, a najbolji sa državnog natjecanja idu u Njemačku na Svjetsko natjecanje. Bitno je spomenuti da se županijska natjecanja održavaju svake godine u ožujku, a državno natjecanje u travnju.

Svjetsko natjecanje iz njemačkog jezika se održava svake druge godine i uvijek u Njemačkoj tijekom ljeta gdje pobjednici državnih natjecanja u određenom gradu borave dva do tri tjedna", kazala je za Bljesak.info voditeljica udruženja nastavnika njemačkog jezika BiH, ogranak za HNŽ i član Upravnog odbora tog udruženja Magdalena Ramljak.

Učenici se testiraju iz tri jezične vještine: razumijevanje slušanja, razumijevanje čitanja i pričanje. Kod usmenog dijela (pričanje) do izražaja dolazi i kreativnost pojedinca, ali i grupe koja radi određene zadatke.

U kategoriji A2 treće mjesto osvojila je Belma Pirija, druga je bila Nejra Demirović i prva Anisa Turkić. U kategoriji B1 treće mjesto zauzeo je Adnan Kalabić, drugi je bio Antonio Udundžić, dok je prvo mjesto osvojio Luka Vego. U kategoriji B2 treća je bila Amina Grbić, druga Sanina Pajo, a najbolja je bila Selma Ljeljak.

Ramljak navodi kako se među pobjednicima u Njemačkoj uvijek nađe netko iz BiH, što je veliki uspjeh. Sve troškove puta i boravka na Svjetskom natjecanju za najbolje iz BiH snosi Goethe institut uz svoje partnere. Čitavo natjecanje u BiH ne bi moglo biti organizirano bez nastavnog osoblja, ali i volontera, kojima su na ovaj način izrazili zahvalu.

"Pozvala bih nastavnike njemačkog jezika koji nisu u našem udruženju, da nam se priključe, da još aktivnije radimo i razvijamo njemački jezik. Svake godine u desetom mjesecu se održava kongres gdje se može nešto više saznati o novim metodama i novinama oko njemačkog jezika, a povezani smo sa svim značajnijim institucijama s njemačkog govornog područja, odnosno iz Njemačke, Austrije i Švicarske", istaknula je Ramljak za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close