Osobe s invaliditetom

Mostar: Inkluzivno obrazovanje nema alternativu

Kroz interaktivnu diskusiju sudionici su zauzeli zajednički stav da Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta u HNŽ je sistem i pravac za poboljšanje položaja OSI u HNŽ.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 10. 2019. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak je u prostorijama Američkog kutka u Mostaru održan okrugli stol na temu 'Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta (LPAI) u Hercegovačko - neretvanskoj županiji (HNŽ) i refleksija na inkluzivno obrazovanje'.

Na događaju je kroz učešće predstavnika Organizacija osoba sa invaliditetom (OOSI) i predstavnika obrazovnog sektora otvoren dijalog o važnosti izrade Lokalnog Akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ kao pravca za inkluzivno obrazovanje.

"Razumijevanje inkluzivnog obrazovanja nije jedinstveno i često je upravo zbog različitog razumijevanja posmatrano i ostavljano izvan redovnog obrazovnog sistema. Inkluzivno obrazovanje je redovno obrazovanje i nema alternativu. To je proces, u kojem svatko od nas ima svoju značajnu ulogu.

Definirajmo te uloge i krenimo boljim razumijevanjem ka obrazovanju sa podjednakim šansama za djecu i mlade sa invaliditetom. Inkluzivno obrazovanje nije samo interes djeteta OSI već i roditelja, učitelja, škole, lokalne zajednice i društva u cjelini", istaknula je predsjednica Udruženja 'Ružičnjak' Jasminka Rebac.

Osobe sa invaliditetom se susreću sa brojnim preprekama od arhitektonskih, administrativnih, nejednakog i netransparentnog tretiranja od strane institucija, nepostojanja jednakih prava poput prava na obrazovanje, nepostojanja asistenata, do nepostojanja Strateških dokumenata u skladu sa UN Konvencijom o pravima OSI. Učešće u radu okruglog stola uzele su članice Koalicije OOSI i predstavnici osnovnih škola, Zavoda za zapošljavanje, NVO sektora, predškolskih institucija i dr.

Kroz interaktivnu diskusiju sudionici su zauzeli zajednički stav da Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta u HNŽ je sistem i pravac za poboljšanje položaja OSI u HNŽ. Usvajanjem LPAI otvaraju se mogućnosti za stvaranje prilika za osobe sa invaliditetom i građenja drštva jednakih mogućnosti.

Okrugli stol je održan u organizaciji Udruženja mladih 'Ružičnjak', 'Los Rosalesa' i Koalicije 'Zajedno smo jači' u okviru projekta 'My Rights – Human Rights' koji financira američko veleposlanstvo u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close