PISA 2018 u BiH

7000 petnaestogodišnjaka iz BiH na PISA testu znanja

Istraživanje PISA 2018 u Bosni i Hercegovini
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 05. 2018. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je, u razdoblju od 2.4.- 25.5.2018. godine, realizirala glavno istraživanje PISA 2018 (Programme for International Student Assessment), u kojemu je sudjelovalo oko 7000 petnaestogodišnjaka iz Bosne i Hercegovine.
 
Učenici iz 213 osnovnih i srednjih škola odgovarali su na pitanja iz čitalačke i matematičke pismenosti i pismenosti iz prirodnih znanosti te popunjavali upitnik za učenike, dok su ravnatelji škola popunjavali upitnik za školu, priopćeno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.
 
Istraživanje je provedeno u suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima i školama, a sve u cilju unapređenja kvaliteta i razvoja učinkovitog obrazovanja za sve učenike.
 
PISA istraživanje, u kojemu sudjeluje preko 80 država svijeta, provodi se od 2000. godine pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a Bosna i Hercegovina po prvi put sudjeluje u 7. ciklusu ovog istraživanja. Kako svaki ciklus ima naglasak najednome području, naglasak PISA 2018 bio je na čitalačkoj pismenosti.
 
PISA nema naglasak na nastavnim planovima i programima i reprodukciji usvojenih znanja, nego na sposobnostima učenika za primjenu usvojenih znanja i vještina stvarnim u životnim situacijama. Odnosno, cilj PISA istraživanja je ispitati u kojoj su mjeri petnaestogodišnji učenici pripremljeni za nastavak obrazovanja, uključivanje u proces rada i aktivno sudjelovanje u društvu.
 
Osim o znanju i vještinama učenika, PISA prikuplja podatke o individualnim, školskim i sistemskim čimbenicima koji utječu na postignuća učenika i pruža indikatore trenda.
 
Rezultati ovog istraživanja bit će međunarodno objavljeni u prosincu 2019.godine, nakon čega će se pristupiti izradi sekundarne analize.

Kopirati
Drag cursor here to close