Digitalizacija

Zapeli u mreži: Europa se sprema za 5G, a u BiH ni 'četvorke'

Koliko zapravo ne razmišljamo o razvoju, potvrđuje i "utrka u gradnji autoputova," ali bez ikakve strategije i pogleda u budućnost.
Sci-Tech / Internet | 05. 02. 2018. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / pixabay

Digitalno društvo i svjetska telekomunikacijska zajednica 2020. godine bit će nezamislivi bez 5G mreže, pri čemu će Bosna i Hercegovina, zbog zaostalog stupnja razvoja, u potpunosti biti onemogućena koristiti napredne tehnologije, pišu Nezavisne novine.

''Što će to značiti za gospodarstvo, IT i sektor telekomunikacija ove države u cjelini, možemo samo pretpostavit, no već sada stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju kako se može dogoditi da BiH postane jedna vrsta digitalno infrastrukturno nerazvijene enklave u srcu Europe!'', navode banjalučke novine dodajući kako se na tekstove o umrežavanju cijele Europe 4G mrežom (pri čemu u BiH funkcionira tek 3G, i to samo u većim sredinama), komentarom javio i inženjer iz BiH koji u Austriji radi na izgradnji mobilnih mreža.

"Austriju uvelike spremamo za 5G, a sa 4G smo odavno prekrili čitavu zemlju. Zašto je 5G toliko bitna? Pa zato jer je bez 5G digitalno društvo nezamislivo - samoupravljiva auta, 'Internet of Things' itd. Desit će se 2020. godina, i kao što danas željeznice EU, npr. 'DB Schenker', ne ulaze na Balkan, tako će i kamioni, vozila, moći doći do Gradiške, a onda će roba i ljudi biti prebacivani u stare kamione i automobile da bi mogli nastaviti put u BiH", upozorava ovaj stručnjak u pisanom komentaru.

Bitna 2020.

Upravo na sustavu IoT (Internet of Things) EU bazira jedan veliki projekt, predviđen za početak 2020. O tome govori i Vlatko Drmić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH.

"Europa se obvezala digitalnom agendom da će 2020. krenuti s 5G mrežom. Sve ovo danas, 'pametni gradovi', hibridni automobili, nezamislivo je bez toga. 5G mreža znači da će jedna bazna stanica na jednom kilometru moći imati do milijun konekcija. To će biti 'Internet of Things', imat ćete mogućnost spajanja svih konekcija na ovu mrežu", pojašnjava Drmić.

Sa svim rečenim se slaže i Slobodan Dragičević, tajnik Udruženja za informacijsko-komunikacijske tehnologije u Privrednoj komori RS. On pojašnjava da je zapravo sve povezano s 4.0 standardom u industriji, koji se već primjenjuje u našem okruženju.

"Standard 4.0 definira povezivanje industrijske proizvodnje na izravne programske pakete. Mi imamo i sada neke firme koje koriste CMC i NC strojevi, a to su uređaji kojima se upravlja pomoću računala i specijalnih aplikacija", navodi Dragičević.

I on se slaže da je 2020. jako bitna, ključna godina, u kojoj Europa planira i ciljani projekat - "Horizon 2020".

Bez strategije

"Projekt podrazumijeva umrežavanje poduzeća kako bismo od te 2020. mogli povezati bilo koji sustav, bilo gdje! Naravno, sve uz pomoć sredstava europske zajednice", naglašava Dragičević.

Koliko zapravo ne razmišljamo o razvoju, potvrđuje i "utrka u gradnji autoputova," ali bez ikakve strategije i pogleda u budućnost.

"Ja pitam jesu li na autoputovima koje sad gradimo predviđena mjesta kojima će se kretati hibridni automobili? Naravno da nisu. Danas na Zapadu kada grade autoput uvijek projektiraju jednu traku, dužine šest do sedam kilometara, gdje automobili na struju laganije ulaze u taj prostor i dopunjavaju baterije, kako bi mogli nastaviti dalje. Kod nas, nažalost, ne postoji želja, razumiju samo beton", zaključuje Dragičević.

Kada je u pitanju pozicioniranje BiH "ključne 2020.", nije optimističan.

"Bit ćemo onemogućeni da koristimo napredne tehnologije, i to će se odraziti na čitav gospodarski sektor. Danas naši dobri stručnjaci ne mogu ispoljiti svoj kapacitet ni u jednoj kompaniji, čak ni stručnjaci koji su završili Harvard! Nažalost, u velikom smo valu odlaska stručnjaka iz ove oblasti, odlaze nam najbolji ljudi", upozorava.

Uz sve ovo, Nezavisne novine su istraživanjem saznale kako je Njemačka za razvoj 4G mreže uložila čak 700 milijuna eura. Kao rezultat pameti i dobrog upravljanja sada će u 5G morati da uloži mnogo manje.

Stvoren okvir za 4G

Ono o čemu zbog bavljenja dnevnom politikom i konstantnog držanja nacionalnih tenzija također ne razmišljamo jeste činjenica da ćemo uvođenjem 4G (a kasnije nekim čudom i 5G) gotovo svi morati da mijenjamo mobilne telefone, što će sljedeći godina postati veliki biznis.

Vlatko Drmić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH, podsjeća da BiH još nije završila digitalizaciju i gašenje analognih kanala, upozorivši da ćemo u jednom trenutku doći u vrlo nepovoljnu situaciju. Kada je, pak, u pitanju 4G, tu je dosta optimističniji.

"Stvoren je pravni okvir za uvođenje 4G, sada RAK vodi svoj dio aktivnosti. Ako sa zakonodavne strane bude sve u redu, očekujem je u većim centrima već u 7. ili 8. mjesecu ove godine", navodi Drmić.

Kopirati
Drag cursor here to close