Novost

YouTube testira chatbot koji će se pojavljivati ispod klipova

Obje funkcije su dio širih napora Googlea da integrira AI tehnologiju u svoje usluge uključujući Search, Gmail i druge.
Sci-Tech / Internet | 07. 11. 2023. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Videoservis YouTube provodi eksperiment koji uključuje novi chatbot, a koji je dizajniran da korisnicima pruži više informacija o klipovima koje gledaju.

Konverzacijski AI alat, kako ga naziva Googleova podrška u svom postu, ima za cilj odgovoriti na pitanja o videu te može preporučiti povezani sadržaj.

Također, može pitati korisnika o vezanoj temi ako gleda edukativni video. Eksperimentalna funkcija je najavljena uz još jedan AI alat čiji je cilj da organizuje komentare na videu u teme, javlja Klix.

Obje funkcije su dio širih napora Googlea da integrira AI tehnologiju u svoje usluge uključujući Search, Gmail i druge.

Dosad smo vidjeli niz AI funkcija namijenjenih kreatorima poput AI generiranih pozadina za Shortse, AI funkciju za prijevod videa na druge jezike, kao i AI video teme i audio prijedloge. Također, radi se na AI alatu koji korisnicima omogućava da prave vlastite pjesme u stilu poznatih glazbenika.

Zasad su dva nova AI alata dostupna samo u sklopu ograničenog eksperimenta. AI alat je dostupan samo na engleskom jeziku i za određene klipove na Android uređajima te Premium pretplatnicima u SAD-u starijim od 18 godina.

Za korištenje je potrebno samo kliknuti dugme "Ask" ispod videa. Screenshoti pokazuju da je moguće odabrati generisane upite poput "sumiranja videa" ili preporuke povezanog sadržaja, ali korisnik može postaviti i vlastito pitanje.

Platforma je ranije najavila da eksperimentiše koristeći AI tehnologiju za automatsko generisanje sažetaka klipova, no čini se da je novi alat širek obima te da osim AI generisanih sažetaka nudi i odgovore na određena pitanja, kao i informacije o videu izvan onog što korisnik trenutno gleda.

Uz konverzacijski AI alat, YouTube je najavio i novi funkciju kategorizacije komentara zasnovanu na umjetnoj inteligenciji, koja ima za cilj razvrstavanje komentara na video u individualne teme.

Kreatori će imati benefite jer će moći koristiti sažetke komentara kako bi brže ušli u diskusije o svojim klipovima, ali i kako bi pronašli inspiraciju za novi sadržaj na osnovu diskusija njihove publike.

Kopirati
Drag cursor here to close