Posljedica akcije Googlea

Deseci tisuća ljudi uklanjaju adblockere uslijed YouTubeove zabrane

YouTube je očito uspio u svojoj namjeri da korisnike odvrati od korištenja rješenja za blokiranje oglasa. Developeri takvih aplikacija prijavljuju povećan broj deinstalacija u danima nakon uvođenja strožih mjera.
Sci-Tech / Internet | 06. 11. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najaktualnija tema vezana za YouTube posljednjih je tjedana njihov globalni pokušaj suzbijanja alata za blokiranje oglasa. Iz Googleove video platforme novim su strožim mjerama nagnali korisnike da se "snalaze" na razne načine i zaobiđu veliku količinu reklama, ili pak postanu pretplatnici na YouTube Premium.

Iste mjere došle su i pod sumnju u njihovu legalnost.

Uslijed takvih reakcija javnosti istodobno se stječe dojam da je kompanija svojim potezom razljutila brojne korisnike, navikle da video sadržaje na YouTubeu konzumiraju besplatno, ali i bez reklama prije ili tijekom same reprodukcije.

Sličan se dojam mogao steći i kada je bila riječ o, primjerice, Netflixovoj zabrani dijeljenja lozinki. Međutim, tada su podaci pokazali da se ona kompaniji itekako isplatila kroz povećan broj novih pretplatnika.

Isplati li se blokiranje adblockera?

Sada imamo i prve podatke o učincima YouTubeovih novih mjera usmjerenih ka adblockerima, javlja Bug. Informacije, koje je od developera tih softverskih dodataka prikupio Wired, kažu kako uvođenje pop-up prozora s upozorenjima pa posljedično blokiranje korisnika s adblockerima nije nužno negativno djelovalo na gledanost YouTubea. Naprotiv, naškodilo je upravo sustavima za blokiranje oglasa.

Iz njemačke kompanije Ghostery tijekom prošloga su mjeseca vidjeli povećanje deinstalacije svojeg adblockera za tri do pet puta, gledano po danima. Više od 90% ljudi, koji su se odlučili na deinstalaciju, navelo je kao razlog upravo činjenicu da taj softver ne može zaobići nove YouTubeove mjere.

Neki radije plaćaju adblocker nego YouTube

Sličnu pojavu primjećuju i u AdGuardu. Njihova ekstenzija za Chrome, s oko 75 milijuna korisnika, dnevno bilježi oko 6 tisuća deinstalacija. Tijekom prošlog mjeseca taj je broj skočio na više od 11.000. Vrhunac je zabilježen 18. listopada, kada je u jednom danu ekstenziju izbrisalo oko 52.000 ljudi.

No, nešto im se povećao broj pretplatnika na plaćeni AdGuard, koji (za sada) može zaobići YouTubeove restrikcije. Neki će gledatelji, dakle, radije platiti za uklanjanje reklama ovoj ciparskoj kompaniji nego izravno kupiti YouTube Premium.

Kompanija AdLock također je primijetila oko 30%-tni skok broja dnevnih deinstalacija svojih rješenja. Njemački Eyeo, koji u portfelju ima Adblock Plus, AdBlock i uBlock, tvrdi da ne prati te podatke, odnosno da ne znaju koliko su korisnika izgubili zbog najnovijeg poteza YouTubea.

Svima je, pak, zajedničko jedno – posljednjih tjedana porastao je i broj novih instalacija adblock ekstenzija, budući da brojni korisnici traže rješenje kako gledati YouTube bez nametljivih oglasa.

Tek u narednom tromjesečnom financijskom izvješću Alphabeta mogli bismo doznati i kako se sve ovo odrazilo na prihode YouTubea, kako one od oglasa tako i na one od izravnog plaćanja pretplata na uslugu YouTube Premium.

Za sada iz kompanije ne otkrivaju kakve su posljedice nove politike ponašanja prema adblockerima.

 

U očaju se isprobava i Edge

Kopirati
Drag cursor here to close