"Otporne organizacije pobjeđuju"

Uspješno održana treća AmCham BiH Cyber Security konferencija

Konferencija "Otporne organizacije pobjeđuju" je bila fokusirana na razmjenu iskustava sa cyber napadima, aktualne teme i tehnologije iz oblasti cyber sigurnosti, te zaštitu privatnosti u online svijetu.
Sci-Tech / Internet | 20. 11. 2023. u 16:15 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je uspješno održana treća godišnja konferencija o cyber sigurnosti pod nazivom "Cyber Security konferencija – Otporne organizacije pobjeđuju", organizirana od strane Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH). Ovaj događaj okupio je brojne IT stručnjake, donosioce odluka iz različitih sektora, kao i predstavnike državnih institucija i javno-privatnog sektora, stvarajući jedinstveni forum za razmjenu iskustava i znanja o najnovijim izazovima i tehnologijama u cyber sigurnosti.

Konferencija je bila fokusirana na razmjenu iskustava sa cyber napadima, aktualne teme i tehnologije iz oblasti cyber sigurnosti, te zaštitu privatnosti u online svijetu. Diskusije su vodili eminentni stručnjaci i praktičari iz ove dinamične industrije, koji su se dotakli i drugih važnih tema kao što su trendovi i slučajevi zlonamjernih cyber napada, korištenje open-source SIEM tehnologija, psihologiju prijetnji, te važnost edukacije zaposlenika.

Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham BiH, ovim povodom je izjavio: „Za AmCham BiH, tema cyber sigurnosti je visoko pozicionirana na listi prioriteta. Kompanije ugrožene cyber-napadima su pod konstantnom prijetnjom financijskih gubitaka, što direktno utječe na ekonomsku stabilnost. Kroz ovakve konferencije, naša misija je upućivanje inicijativa, edukacija i dizanje svijesti o važnosti ove teme, te jačanje javno-privatnog dijaloga između vlasti i realnog sektora u cilju kreiranja efikasne legislative."

U sklopu konferencije održane su dvije panel diskusije koje su pružile uvid u iskustva i strategije borbe protiv cyber prijetnji, naglašavajući pritom značaj suradnje između različitih sektora. Prva panel diskusija, „Izazovi Cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini: Da li imamo adekvatne zakonodavne i institucionalne odgovore?” realizirana je u suradnji sa Međunarodnim republikanskim institutom. Drugi panel, „Javno-privatni dijalog: Važnost razmijene informacija i digitalna povezanost”, okupio je istaknute stručnjake iz državnih agencija i institucija, kao i lidera iz sektora elektroničkog poslovanja i IT infrastrukture, koji su razgovarali o poboljšanju praksi razmjene informacija i unapređenju digitalne povezanosti u cilju jačanja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Multidisciplinarna interakcija tijekom panela bila je posebno vidljiva kroz doprinose predstavnika državnih institucija, koji su iznijeli svoje perspektive o izazovima i rješenjima u oblasti cyber sigurnosti. U tom kontekstu, Tarik Rahić, direktor Agencije za javne nabavke BiH, dao je važan doprinos te istakao: „Iskreno se zahvaljujem Vladi SAD-a, Ambasadi SAD-a u BiH i AmCham BiH na organizaciji ove konferencije. Kao organ uprave, Agencija za javne nabavke oslanja se na suradnju s industrijskim stručnjacima i međunarodnim partnerima kako bi se suočila s cyber izazovima. U planu je razvijanje standarda za nabavku IT rješenja koja će odgovarati međunarodnim cyber sigurnosnim standardima, čime bi se olakšala borba protiv cyber prijetnji za državne institucije u BiH.“

Zahvaljujući podršci partnera kao što su United States Department of Justice, Kodeks d.o.o., Telemach BH d.o.o., Exclusive Networks BH d.o.o., SYS Company d.o.o., HTEC Group d.o.o., Cisco Systems Internetworking d.o.o., Mibo komunikacije d.o.o., UniCredit Bank d.o.o., i International Republican Institute (IRI), konferencija je postavila temelje za jačanje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o konferenciji i budućim događajima, posjetite službenu web stranicu AmCham BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close