Slijedi rat trgovina za digitalnu prodaju igara
Izgleda kako bi 2019. godina mogla donijeti rat trgovina za digitalnu prodaju igara.

Slijedi rat trgovina za digitalnu prodaju igara

Sci-Tech / Internet | 16. 12. 2018. u 15:11 Bljesak.info / Bug.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgleda kako bi 2019. godina mogla donijeti rat trgovina za digitalnu prodaju igara. Epic Games je nedavno objavio kako otvaraju svoju trgovinu koja će developerima dati najbolji omjer zarade na bilo kojem servisu - sebi će ostaviti samo 12 posto, dok će 88 posto ići onima koji igre prodaju kod njih.

Glavna želja je naravno konkurirati Steamu, a u objavi su rekli da mogu ponuditi takvo nešto zbog uspjeha Fortnitea. U međuvremenu su svoju trgovinu otvorili, ponudili par igara i nekoliko izdavača i razvojnih timova je reklo kako će po novome njihove igre biti neko vrijeme ekskluzivno dostupne u Epic Games Storeu.

Sada se javila još jedna kompanija za koju su brojni igrači čuli i čiji program vjerojatno koriste na dnevnoj bazi - Discord.

Ovaj program za komunikaciju (pisanu, glasovnu ili video) premašio je 200 milijuna korisnika u četiri godine, nedavno su otvorili svoju trgovinu u kojoj se trenutno uglavnom nalaze indie igre, a u najnovijoj objavi kažu kako smatraju da mogu bez puno premišljanja developerima ponuditi 90 posto zarade i da je njima dovoljno da sebi ostave 10 posto.

"Zašto ne 90/10?", pitaju se oni na svojem blogu. "Zašto distribucija igara košta 30 posto? Da li ovo razlog zbog kojeg developeri rade svoje trgovine i launchere za distribuciju igara? Izgleda da u 2018. godini 30 posto zarade nije potrebno za distribuciju. Rezultati istraživanja kojeg smo proveli kažu da možemo napraviti izvrsne alate za developere, koristiti ih i dati im većinu zarade."

To znači da će iduće godine omogućiti svim developerima, neovisno radi li se o osobi koja sama radi na igri ili velikim AAA timovima, da u njihovoj trgovini sami izdaju igre i dati im 90 posto zarade. Kažu da je njima preostalih 10 posto sasvim dovoljno za pokriti troškove, a nakon toga će vidjeti mogu li taj postotak još smanjiti optimiziranjem svoje tehnologije i povećavanjem efikasnosti.

Konkurencija je inače dobra stvar i ponude koje su na stol stavili Epic i Discord odlične su za developere, no igrači i dalje nisu pretjerano oduševljeni jer već sada imaju nekoliko programa i rascjepkane kolekcije.

Discord je u boljoj poziciji, budući da ga velik broj igrača već koristi, dok će Epic morati osim ekskluziva nešto drugo ponuditi jer im je trgovina trenutno prazna.

Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati iduće godine i hoće li Valve morati nešto ozbiljnije mijenjati. U svakom slučaju, bit će zanimljivo promatrati tko će što nuditi i kakvo će biti stanje na tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close