Odgoj, djeca, sigurnost, društvene mreže

Vlaho: Odgoj djece treba vratiti na tvorničke postavke, djeca su dezorijentirana

''Ne postoji savjet koji može riješiti sve probleme, a koji su vezani uz odgoj djece, pa ni one koji su vezani uz Internet i tehnologije. Djeca su djeca, roditelji su roditelji, odnosno odrasli.''
Sci-Tech / Internet | 22. 01. 2024. u 19:55 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem je prvenstveno ovisnost, a ne izloženost djece nasilju ili seksualnom zlostavljanju na društvenim mrežama, mišljenja je Mirjana Vlaho, voditeljica radionice na temu ''Sigurnost na društvenim mrežama", a koja je održana u ponedjeljak večer u Mostaru.

Ipak, kako ističe Vlaho - problem treba promatrati u širem kontekstu odgoja djece danas, koji je po njezinom, kako kaže - sudu staromodne pedagoginje s velikim iskustvom –''vrlo loš i treba ga vratiti na tvorničke postavke.''

''Pokvarili smo se''

''Ne postoji savjet koji može riješiti sve probleme, a koji su vezani uz odgoj djece, pa ni one koji su vezani uz Internet i tehnologije. Djeca su djeca, roditelji su roditelji, odnosno odrasli.''

''Pokvarili' smo se negdje davno, pogubili. Djeci trebaju zdrave osnove za odgoj. To je postavljanje granica, vodstvo i to je najproblematičnija caka kod roditeljskih vještina, dakle postavljanje granica. Tu imamo ili previše autoritarne roditelje, ili previše popustljive, a nijedno ni drugo nije dobro za djecu. Djeca su nam dezorijentirana'', rekla je za Bljesak.info nekadašnja voditeljica Centra za djecu, mlade i obitelj SPES i Sigurne kuće MIRJAM, također koordinatorica programa kućne njege i inozemnih projekata te stručnjakinja s bogatim radnim iskustvom u radu s djecom i mladima.

Djeci je danas dostupno sve, necenzurirano, a roditelji, te bake i djedovi često nemaju uvid u to što djeca rade na Internetu.

Foto: Bljesak.info / Radionica u Mostaru

''Mi danas imamo djecu koja tijekom noći 'vise' na igricama, po danu spavaju i neće da idu u školu. Djeca prerano koriste moderne tehnologije i ekrane.To znači da djetetu predškolske dobi ne treba mobitel. Osnovcu ne treba Iphone koji košta nekoliko tisuća KM, a i dalje to dijete se ne zna samo probuditi kad mu je vrijeme za odlazak u školu, nego ga mama zove na taj isti Iphone da mu kaže kako mora ići u školu'', rekla je za Bljesak.info Mirjana Vlaho.

Današnja djeca nisu pametnija

Iako roditelji nisu bili raspoloženi za razgovor s medijima, ipak, svojim prisutvom su pokazali da im je bitno znati i informirati se o svemu što može koristiti u nadzoru nad djecom u online svijetu.

''Potpuna je nebuloza da se kaže, kako su današnja djeca pametnija. Imam puno argumenata da nisu ništa pametnija od prethodnih generacija. Možda su vještiji s ovim tehnologijama. Ali koje su njihove stvarne sposobnosti, jesu li djeca danas osposobljena za život i koliko su osposbljena?'', postavila je pitanje voditeljica radionice.

Stručnjaci kažu da nam djeca danas nisu osposobljena za budućnost, za život - tvrdi Vlaho pozivajući se na izvore iz znanstvene literature.

Dijete ne zna reći 'dobar dan'

''Pamet i sposobnost se mjere po nekim drugim kvalifikacijama i kriterijima, koje smo mi izgubili iz vida. Dijete ne zna reći dobar dan'', istaknula je voditeljica radionice.

Radionicu u Mostaru organizirao je Centar za mlade i obitelj SPES u okviru projekta "Sigurnost na društvenim mrežama", a namijenjena je svim roditeljima, bakama i djedovima.

Riječ je o radionici u kojoj su okupljeni imali priliku informirati se i prikupiti savjete za što bolji nadzor nad svojom djecom koja sve više vremena provode u online svijetu.

Projekt je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close