Vijeće za štampu i online medije u BiH

Podrška kolegama: Osuda napada na portal Nezavisnih novina

Vijeće za štampu i online medije u BiH najoštrije osuđuje hakerski napad na Nezavisne novine, hitno otkriti i kazniti počinitelje
Sci-Tech / Internet | 12. 08. 2021. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za tiskane i online medije, najoštrije osuđuje hakerski napad na portal Nezavisnih novina www.nezavisne.com.

Kolege iz Nezavisnih novina, punopravnog člana Vijeća, obavijestili su nas da su DDoS napadi počeli u utorak popodne, te su zaustavljeni istog dana u večernjim satima, ali su nastavljeni jučer i danas i nema naznaka da će u dogledno vrijeme prestati.

Vijeće podsjeća da onemogućavanje slobodnog rada medija predstavlja napad na slobodu medija i slobodu informiranja kao jedan od osnovnih temelja demokratskog društva. Hakerski napadi su  opasnost za cyber sigurnost koja je od ključne važnosti za slobodne medije i slobodan protok informacija u online prostoru.

Nitko ne smije uskraćivati pravo građanima na pristup informacijama, a istovremeno, nitko ne smije uskraćivati pravo na rad i slobodu izvještavanja novinara i medija u Bosni i Hercegovini.

Ovo nije prvi put da su online mediji pod hakerskim napadom. U većini slučajeva riječ je o planskim napadima na određene medije, kojima je cilj obeshrabriti te medije u njihovom traganju za istinom, nanijeti im štetu i onemogućiti, barem privremeno, da obavljaju svoj posao. Ovakve blokade, osim uskraćivanja prava na slobodno izvještavanje, medijima nanose i veliku ekonomsku štetu.

Stoga Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, čija je zadaća zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih oblika pritisaka koji ugrožavaju slobodu medija i informiranja, apelira na policiju, tužiteljstva i druge nadležne institucije da hitno reagiraju i otkriju počinitelja hakerskog napada na portal nezavisne.com i njihovo najstrože kažnjavanje, kako ovakva ponašanja ne bi postala praksa i poželjan model za ''ušutkivanje'' medija. Također, podsjećamo vlasti u Bosni i Hercegovini da je njihova odgovornost zaštititi slobodu medija.

Profesionalna je obaveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu i nitko ne smije nikakvim, a pogotovo ne metodama grubog kršenja zakona sprečavati i ucjenjivati novinare da to čine.            

Kopirati
Drag cursor here to close